Προβληματισμό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη εξέφρασαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.
Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης ευρωπαϊκών hotspots στις χώρες αναχώρησης των μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, θεωρούν ότι θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος στη ροή των αφίξεων.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά κέντρα στις χώρες αναχώρησης» των μεταναστών πριν αρχίσουν το ταξίδι τους στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Κόντε, ενώ ο Μακρόν έκανε λόγο για «αποστολή των υπηρεσιών μας που είναι αρμόδιες για το άσυλο (...) στην απέναντι όχθη».
Η συνάντηση Κόντε – Μακρόν έγινε μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας, με επίκεντρο το πλοίο Aquarious. Στο πλοίο επέβαιναν πάνω από 629 μετανάστες, ωστόσο τόσο η Ιταλία, όσο και η Μάλτα αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό του.
«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον Κόντε, τα ευρωπαϊκά hotspots θα επιταχύνουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ενώ θα εμποδίσουν «τα ταξίδια θανάτου».
Από την πλευρά του, ο Μακρόν επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ασφαλίσουν καλύτερα τις ακτές της Μεσογείου. «Η σωστή απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, όμως η παρούσα ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι η αρμόζουσα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδίως τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Ιταλία, δεν πήγε στο ραντεβού», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου που επιβάλει στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός μετανάστη να εξετάζει η ίδια μέχρι τέλους το αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. «Το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί, τα συστήματα αλληλεγγύης μέσω ποσοστώσεων δεν επιτρέπουν να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα», κατέληξε.