Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έλλειψη σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές: Αύξηση του μισθού των σπουδαστών και εκδρομές μαθητών σε στρατόπεδα ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, θέλοντας να αντιμετωπίσει την έλλειψη σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές.

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται μόνο αισιόδοξη δεν θα μπορούσε να την πει κανείς και για αυτό, τα όσα εξαγγέλθηκαν χθες από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη είναι μια πρώτη μόνο, δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της ραγδαία μειούμενης προσέλευσης νέων στις στρατιωτικές σχολές.

Είναι χαρακτηριστικό πως η κάλυψη των θέσεων από εισακτέους στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, ενώ ήταν 99% το 2020, έφτασε με το ζόρι στο 64% φέτος. Η πιο ανησυχητική μείωση είναι στην Σχολή Ευελπίδων όπου από 100% το 2020, φέτος καλύφθηκε μόνο το 34%!

Παράλληλα δε, διαπιστώθηκε πως δεν ήταν μόνο μικρή η κάλυψη των θέσεων φέτος αλλά και οι αποχωρήσεις ήταν αρκούντως ανησυχητικές, καθώς ενώ για παράδειγμα το ποσοστό των σπουδαστών που αποχωρούσαν το πρώτο έτος έφτασε το 20% το 2021, μόνο το πρώτο δεκαήμερο της φετινής χρονιάς, το ποσοστό αποχώρησης νέο εισαχθέντων σπουδαστών έφτασε το 7%.

Με την κατάσταση αυτή να διαμορφώνεται με αυτά τα δεδομένα είναι πλέον παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος της αδυναμίας υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και γενικότερα η υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου των στελεχών.

Σε μια πρώτη κίνηση αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής αποφασίστηκε από τις Πανελλαδικές του 2026 να υπάρξει η δυνατότητα εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές, σπουδαστών και από τα 3 επιστημονικά πεδία και από τα ΕΠΑΛ σε ποσοστό 10% από συγκεκριμένους όμορους τομείς.

Με αυτό τον τρόπο θα τετραπλασιαστεί η δεξαμενή των υποψηφίων και θα διευρυνθεί το γνωστικό υπόβαθρο των υποψήφιων σπουδαστών.

Παράλληλα θα αυξηθούν οι αποδοχές των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών. Πιο συγκεκριμένα στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, οι αποδοχές από τα 165 ευρώ τον μήνα θα πάνε στα 609 και στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών από τα 124 ευρώ στα 249 ευρώ.

Επιπρόσθετα προβλέπεται

  • Χορήγηση ακαδημαϊκής ταυτότητας
  • φοιτητικού πάσου
  • Διπλασιασμός κονδυλίων υποστήριξης σπουδών και

παροχών στους σπουδαστές

Αποφασίστηκε ακόμα η χορήγηση διδακτορικών τίτλων σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής δίνοντας παράλληλα νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

Θα υπάρξει επίσης σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας καθώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν συνειδητοποιήσει πως στην δεξαμενή νέων της χώρας υπάρχουν πολλά λαμπρά μυαλά που πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα.

Πέρα από τα κίνητρα θα ξεκινήσει σύντομα πιο εντατική εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις στρατιωτικές σχολές.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτός των ταξιδιών μαθητών με πλοία του πολεμικού ναυτικού κατά την διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας και επισκέψεις σχολείων σε εξομοιωτές πτήσης, θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις στα σχολεία όπως «Ημέρες Καριέρας» και…«Day Camp» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ώστε οι νεαροί μαθητές να πάρουν μια γεύση για την ζωή ενός στρατιωτικού στο στρατώνα, αλλά και καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επειδή δε, στόχος είναι οι υποψήφιοι σπουδαστές να παραμείνουν και στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1000 κατοικιών με απώτερο στόχο τις 3000 κατοικίες το 2030, δίνοντας έτσι στο μέτρο του εφικτού λύση στο στεγαστικό, διεύρυνση της πρόσβασης βρεφών και νηπίων των στρατιωτικών και σύσταση Κέντρου Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών.

Προβλέπεται επίσης βελτιωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το σχετικό σχέδιο νόμου να είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Θα συσταθεί τέλος Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων όπου στόχος είναι να μπορούν να φιλοξενούνται οι πιο ευάλωτοι

Tags
Back to top button