Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος που κρατήθηκε στο Κιργιστάν και ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς

Δημοσιογράφος-ερευνητής, πολύ γνωστός στο Κιργιστάν χάρη στις έρευνές του για υποθέσεις διαφθοράς, κατηγορείται για «κατοχή ναρκωτικών», ανακοίνωσε χθες Κυριακή η αστυνομία, μερικές ημέρες μετά τη μετάδοση ρεπορτάζ του για μια ισχυρή πολιτική οικογένεια.

Η υπόθεση εγείρει ανησυχίες περί εκστρατείας καταστολής των ΜΜΕ από τον νέο πρόεδρο της κεντρασιατικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, τον Σαντίρ Ζαπάροφ, η θητεία του οποίου έχει ήδη σημαδευτεί από τις συλλήψεις πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής και την αύξηση των ελέγχων σε οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Ο Μπόλοτ Τεμίροφ τέθηκε υπό κράτηση το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του καναλιού του στην πλατφόρμα YouTube.

Περίπου 200 υποστηρικτές του, ανάμεσά τους αρκετοί συνάδελφοί του, συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή μπροστά στην έδρα του υπουργείου Εσωτερικών· ορισμένοι αξίωσαν να παραιτηθεί ο υπουργός.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε αυθημερόν, η αστυνομία της Μπισκέκ, της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι ο κ. Τεμίροφ και ο συνάδελφός του Μπόλοτ Ναζάροφ συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν δίωξη για «κατοχή παράνομων ναρκωτικών».

Αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε την ώρα της σύλληψής, του ο Μπόλοτ Τεμίροφ τόνισε πως πιστεύει ότι αστυνομικοί τού φύτεψαν ναρκωτικά σε μια τσέπη.

Η Νορβηγική Επιτροπή του Ελσίνκι, ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξίωσε από την πλευρά της μέσω Twitter η υπόθεση αυτή να ερευνηθεί τάχιστα, «για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εικασία ότι οι αρχές καταστέλλουν τα μέσα ενημέρωσης που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς στο κορυφαίο επίπεδο».

Η σύλληψη και οι απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του δημοσιογράφου ακολουθούν ρεπορτάζ που προβλήθηκε από το κανάλι του στο YouTube για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας από τον τομέα του καυσίμων συγγενούς του Καμτσίμπεκ Τασίεφ, του επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας του Κιργιστάν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του, όπως και ο νυν αρχηγός του κράτους, μετά τις ταραχές του 2020.

Ο πρόεδρος Ζαπάροφ από την πλευρά του διαβεβαίωσε χθες Κυριακή πως θα φροντίσει η έρευνα να είναι «δίκαιη», ταυτόχρονα όμως υποσχέθηκε να υποστηρίξει τον κ. Τασίεφ, σύμμαχό του επί μακρόν.

«Ο Καμτσίμπεκ (Τασίεφ) έχει εξηγήσει λεπτομερώς (...) ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι εντελώς ανυπόστατες», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τασίεφ αρνήθηκε ότι η Επιτροπή Έρευνας, της οποίας ηγείται, επηρέασε την έρευνα της αστυνομίας για τον Μπόλοτ Τεμίροφ.

«Δεν μπλέχτηκα ποτέ στη διαφθορά (...) αυτή είναι η θέση που επέλεξα όλη μου τη ζωή», είπε ακόμη.

Το Κιργιστάν των περίπου 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων χαρακτηρίζεται η πιο ασταθής χώρα της περιοχής πολιτικά. Οι τρεις από τις έξι προσωπικότητες που κυβέρνησαν τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της όταν έπεσε η άλλοτε ΕΣΣΔ, πριν από τριάντα χρόνια και πλέον, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία μετά το 2005, έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς, του νεποτισμού και της εκλογικής νοθείας.

Tags
Back to top button