Δεν εκδίδονται και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.
Η απόφαση για τους 8 αξιωματικούς σημαίνει πρακτικά ότι είναι ελεύθεροι να κινηθούν όπου επιθυμούν εντός της ΕΕ ακόμα και να παραμείνουν στην χώρα μας.
Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο ότι οι άνρθωποι αυτοί δεν θα τύγχαναν «δίκαιης δίκης»
Την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών την έχει ζητήσει η Άγκυρα η οποία τους κατηγορεί ως συμμετέχοντες στοαποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου στην αρχή αναμένονταν να εκδοθεί τη Δευτέρα, ασθένησε μια αρεοπαγίτης οπότε η έκδοση της απόφασης αναβλήθηκε για σήμερα.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με διαφορετικές συνθέσεις εξέδωσε αντικρουόμενες κρίσεις.
Αποφάσισε οι τρεις εκ των οκτώ να εκδοθούν στην Τουρκία κι οι υπόλοιποι πέντε όχι. Μετά την άσκηση εφέσεων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα αλλά και από τους ίδιους τους αξιωματικούς ήρθε η ώρα του Άρειου Πάγου να αποφασίσει.
Κατά την διάρκεια των τριών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ισάριθμοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τάχθηκαν κατά της έκδοσης στην Τουρκία των αξιωματικών.
Χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέφερε : "Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας. Δεν μπορώ να φανταστώ οτι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν".
Δικηγόροι και πανεπιστημιακοί έχουν ζητήσει τη μη έκδοση τους καθώς οι ίδιοι οι αξιωματικοί φοβούνται ότι αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα βασανιστούν και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Είναι γνωστό άλλωσε πως στις τουρκικές φυλακές κάποιος καταλήγει στα «θυμαράκια»
Ήδη στα τουρκικά ΜΜΕ είναι έκτακτο θέμα και αναμένονται οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις