Εξηγήσεις έδωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες για ένα τηλεφώνημα που έγινε από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προς έναν ύποπτο πραξικοπηματία, μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τον τουρκικό Τύπο την παραμονή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι από το γενικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έγινε ένα τηλεφώνημα την 21η Ιουλίου –σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος– σε έναν αριθμό που ανήκει στον Αντίλ Εκσούζ. Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε αν κάποιος διπλωμάτης ή μέλος του προσωπικού κατάφερε να μιλήσει με τον Εκσούζ, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί έναν από τους βασικούς οργανωτές του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Η τουρκική αστυνομία κάλεσε την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να ζητήσει τη βοήθειά μας ώστε να εμποδιστεί ο Αντίλ Εκσούζ να φύγει από την Τουρκία. Τότε ανακαλέσαμε τη βίζα του και, όπως απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του για να τον ενημερώσουμε», εξήγησε η πρεσβεία που θεωρεί ότι το τηλεφώνημα αυτό δεν είναι «ύποπτο». Αντιθέτως, δείχνει «τη στενή συνεργασία των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων επιβολής του νόμου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος».
Ο Εκσούζ είχε συλληφθεί αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά αφέθηκε ελεύθερος τις επόμενες ημέρες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι τουρκικές αρχές τον καταζητούν και δίνουν αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψή του.
Η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Μετά την 15η Ιουλίου, Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν ευθέως τις ΗΠΑ ότι συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που διέψευσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας.