Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη (Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια) Εμιλι Ο’ Ράιλι, μετά την «νόμιμη αλλά καθόλου ηθική» συνάντηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν αναμένεται να ζητήσει σήμερα γραπτές και αναλυτικές εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του στην κρίση της Ευρωζώνης κατά την δεκαετία που βρέθηκε στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την λήξη της θητείας του προσελήφθη από τον τραπεζικό κολοσσό «Goldman Sachs», αναγκάζοντας τον διάδοχό του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ να ζητήσει «διευκρινίσεις» για τα νέα καθήκοντά του στην τράπεζα.
Ήδη από το 2016, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι, είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Κομισιόν για τον νέο πόστο του πρώην προέδρου του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε, λόγω του ρόλου της επενδυτικής τράπεζας στην ελληνική κρίση. «Είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Πρέοδρο Γιούνκερ, ότι σε περίπτωση που ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα αντιμετωπιστεί ως πρώην Πρόεδρος, αλλά ως λομπίστας της επενδυτικής τράπεζας», υπογράμμισε η κυρία Ο’ Ράιλι, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Η μυστική συνάντηση Κατάινεν - Μπαρόζο για «ένα ποτήρι μπύρα»
Ωστόσο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών, χωρίς φυσικά να κρατηθούν επίσημα πρακτικά και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση από την Κομισιόν. Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Φινλανδός Επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός της χώρας του, ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση ήταν απλώς φιλική «για ένα ποτήρι μπύρα».
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, η οποία διενεργεί έρευνα για καταγγελίες κακής ή αποτυχημένης διοικήσεως από πλευράς φορέων της ΕΕ, αναμένεται, όπως δήλωσε η ίδια, να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις για την συνάντηση των δύο ανδρών, παρόλο που ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της Επιτροπής ορίζει την περίοδο «αναμονής» στους 18 μήνες για πρώην επιτρόπους και για τον πρόεδρο της Επιτροπής.
Κατά την περίοδο αναμονής, τα πρώην μέλη της Επιτροπής οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή προτού αναλάβουν νέα καθήκοντα. Επίσης, υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά ορισμένες δραστηριότητες, όπως η άσκηση πίεσης (λόμπινγκ) σε μέλη ή σε υπαλλήλους της Επιτροπής.