Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις με την βοήθεια μαχητικών αεροσκαφών βομβάρδισαν μία μεγάλη βάση του ουκρανικού στρατού και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ουκρανίας στην περιοχή Τσερνίχιβ (ή Τσέρνιγκοφ) πριν λίγες ώρες.
Την είδηση αποκάλυψε ένας φιλορώσος Ουκρανός, ο οποίος διατηρεί στενή επαφή με το ρωσικό ειδησεογραφικό RIA Novosti.
Από ότι φαίνεται οι ουκρανικές αρχές ενεργοποίησαν τον συναγερμό αεροπορικής επιδρομής στο Τσερνίγκοφ αργά εχθές το απόγευμα, δηλαδή λίγες ώρες πριν λάβει χώρα το πρώτο ρωσικό πλήγμα.
Άγιος Παΐσιος: Hχητικό ντοκουμέντο από το 1982 αποκαλύπτει όσα θα πάθει η Ελλάδα
Παρόμοιο πλήγμα εξαπέλυσε η ρωσική πολεμική αεροπορία το πρωί της Τετάρτης, στο οποίο κατάφερε να καταστρέψει έναν ουκρανικό εκτοξευτή που είχε χρησιμοποιηθεί για το σφυροκόπημα της ρωσικής συνοριακής περιφέρειας Μπριάνσκ.
Ο Στάρμερ στο Κίεβο
Σε άλλη πρόσφατη είδηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κέιρ Στάρμερ έφτασε πριν λίγες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα εντός του πλαισίου επίσημης επίσκεψής του.
Κατά την διάρκεια της διαμονής του στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα υπογράψει συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Βρετανίας με αφορμή την εορτή 100 χρόνων των καλών σχέσεων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Guardian, η νέα συμφωνία θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την διμερή συνεργασία, ειδικά στους τομείς της άμυνας, της επιστήμης, του εμπορίου και της οικονομίας.
Να σημειώσουμε πως η άφιξη του Στάρμερ στο Κίεβο αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην ουκρανική επικράτεια ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην πόλη ήταν τον Ιούλιο του 2023, ωστόσο τότε υπηρετούσε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Έκτοτε υποδέχτηκε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δύο φορές στο Λονδίνο.
Ο Στάρμερ είναι διατεθειμένος να αυξήσει την βρετανική υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά την διάρκεια του εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η συμφωνία που θα υπογραφεί τις επόμενες ώρες θα διασφαλίζει περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας για το ουκρανικό κράτος.
Παράλληλα, αυτήν την περίοδο συζητείται το ενδεχόμενο χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία να αποστείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος, αν φυσικά επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.