Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τρεις Έλληνες και ένας Ελβετός είχαν στήσει ολόκληρη offshore, προκειμένου να πείθουν τα θύματά τους πως είναι επενδυτές και γνώστες των οικονομικών και πως μπορούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε «κερδοφόρες» και «ασφαλείς» επενδύσεις. Γραφεία της εταιρείας εμφανίζονταν αρχικά στο Κολωνάκι και κατόπιν στην Κηφισιά, καθώς η σπείρα είχε ξεκινήσει τη δράση της ήδη από το 2009.
Μέχρι σήμερα, κατόρθωσαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον τρεις πολίτες, αποκομίζοντας κέρδη 100.000 ευρώ και 562.000 δολαρίων!
Η αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει έναν 58χρονο Έλληνα ο οποίος εμφανιζόταν εκτός από ιδρυτικό μέλος και στέλεχος, ως αντιπρόσωπος της «εταιρείας» στην Ελλάδα. Ο υπήκοος Ελβετίας ήταν Πρόεδρος και ιδρυτής της και οι δύο άλλοι Έλληνες μέλη της, ενώ όλοι τους αναζητούνται από τις αρχές, που γνωρίζουν την ταυτότητά τους.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ, τον Μάρτιο του 2009, οι κατηγορούμενοι συνέστησαν εξωχώρια (offshore) «επενδυτική εταιρεία» με έδρα στη Νέα Ζηλανδία και μισθωμένα γραφεία στην Ελλάδα. Στα εν λόγω γραφεία, τα οποία αρχικά στεγάζονταν στο Κολωνάκι και στη συνέχεια στην Κηφισιά η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε συναντήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές – θύματα.
Τον Μάρτιο του 2013, τα μέλη της οργάνωσης διέκοψαν τη λειτουργία της εταιρείας εκείνης, καθώς αποκαλύφθηκε η παράνομη δράση της και συνέστησαν νέα offshore εταιρεία, με έδρα στις Η.Π.Α. και μισθωμένα γραφεία στην Αθήνα, ίδια με της πρώτης εταιρείας.
Είχαν μάλιστα φτιάξει και ιστοσελίδα για να διαφημίζουν την δράση τους και ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο και οι επενδύσεις είναι χωρίς ρίσκο.
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, η αστυνομία αναφέρει:
«Παρουσιαζόταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις.
Προωθούσαν, διαφήμιζαν τις εταιρικές δομές ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια
Υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις.
Διαβεβαίωναν τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.
Εξέδιδαν τίτλους (πιστοποιητικά) μετοχών, τις οποίες μοίραζαν στους επενδυτές, ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντας τους με τον τρόπο αυτό, αφενός ότι τα χρήματα τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή».
«Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή», καταλήγει η ανακοίνωση της αστυνομίας.