Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο - Πώς έκαναν «αόρατα» τα εκρηκτικά

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Λιβανέζους αξιωματούχους, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν τόσο προηγμένη που οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν ήταν ανιχνεύσιμοι, γεγονός που επέτρεψε την εισαγωγή τους στο Λίβανο και την παγίδευση μαχητών της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση αιφνιδίασε την λιβανέζικη οργάνωση, η οποία είχε επιλέξει να αποφύγει τις ψηφιακές τεχνολογίες, αφού απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα για να αποφύγει την ισραηλινή παρακολούθηση.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου παρακολούθησαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους οπλισμένους βομβητές που βρέθηκαν μετά, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας και πώς έφτασαν στις τσέπες της Χεζμπολάχ.

Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στις ελεγχόμενες εκρήξεις ήταν απενεργοποιημένοι τη στιγμή της επίθεσης στις 17 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σήμαινε ότι δεν έλαβαν το μήνυμα που προκάλεσε την έκρηξη των παραβιασμένων συσκευών.

Κατά τις έρευνες, διαπιστώθηκε ότι οι συσκευές περιείχαν εκρηκτικά υλικά, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν, ακόμα και με σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης.

Το Ισραήλ δεν έχει κάνει άμεσο σχόλιο για τις επιθέσεις, αλλά σύμφωνα με πηγές του CNN, η επιχείρηση αυτή ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Μοσάντ και του ισραηλινού στρατού.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, υπαινίχθηκε την εμπλοκή του Ισραήλ όταν επαίνεσε “τις εξαιρετικές επιτυχίες” των ισραηλινών υπηρεσιών. Τόσο η λιβανέζικη κυβέρνηση όσο και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τις επιθέσεις.

Αδύνατο να εντοπιστούν τα εκρηκτικά 

Μπορέλ: Περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ - Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα είχε δραματικές συνέπειες

Μία από τις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε στο CNN ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε τοποθετηθεί το εκρηκτικό υλικό μέσα στις μπαταρίες των βομβητών ήταν τόσο εξελιγμένος που δεν μπορούσε να εντοπιστεί, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω το είδος των ελέγχων που πέρασαν οι συσκευές πριν εισέλθουν στη χώρα.

Η δεύτερη υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι εξέτασε έναν από τους παγιδευμένους βομβητές και είδε την ελεγχόμενη έκρηξή του. Δήλωσε στο CNN ότι το εκρηκτικό υλικό ήταν «δεμένο» μέσα στην μπαταρία λιθίου του βομβητή και πρακτικά μη ανιχνεύσιμο. Πρόσθεσε ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις εκρηκτικές συσκευές ως πολύπλοκες και προηγμένες, με τα εκρηκτικά υλικά να είναι “ενσωματωμένα” μέσα στις μπαταρίες λιθίου των συσκευών.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, η τοποθέτηση των εκρηκτικών γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αόρατα στους περισσότερες ελέγχους ασφάλειας.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των εκρηκτικών ήταν τόσο καλά ενσωματωμένο που ούτε τα πιο σύγχρονα συστήματα απεικόνισης, όπως οι ακτίνες Χ, δεν μπόρεσαν να τα εντοπίσουν.

Πώς έφτασαν στον Λίβανο 

Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι οι τηλεειδοποιητές κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Gold Apollo, που εδρεύει στην Ταϊβάν, και τα ασύρματα από την ιαπωνική ICOM.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή και υποστήριξαν ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα είτε ήταν απομιμήσεις είτε είχαν παραχθεί σε άλλα εργοστάσια με άγνωστη προέλευση.

Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι το Ισραήλ είχε στήσει εταιρείες – βιτρίνες για να καλύψει τη διαδρομή των συσκευών, με την ουγγρική BAC Consulting και τη βουλγαρική Norta Global Ltd να θεωρούνται εμπλεκόμενες στο δίκτυο μεταφοράς.

Το δίκτυο των εμπλεκόμενων παραγόντων εκτείνεται από την Ταϊβάν μέχρι την Ευρώπη, με αρκετές χώρες να ερευνούν τις οικονομικές συναλλαγές και την ακριβή διαδρομή των συσκευών.

Tags
Back to top button