Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Εκπαίδευση στο Βρετανικό Μουσείο Ιρακινών αρχαιολόγων για να σώσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά

Την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αρχαιολόγοι προετοιμάζονται για μια άλλη μάχη.

Τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.

Το Βρετανικό Μουσείο εκπαιδεύει εδώ και ένα χρόνο Ιρακινούς ειδικούς στις τελευταίες τεχνολογίες προκειμένου να διατηρήσουν και να καταγράψουν καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους.

«Όταν η πόλη απελευθερωθεί, θα υπάρξει ένα τεράστιο σχέδιο ανοικοδόμησης του Μουσείου της Μοσούλης», οι προ-ισλαμικοί θησαυροί του οποίου έχουν λεηλατηθεί, εξήγησε ο Σεμπάστιαν Ρέι του προγράμματος εκπαίδευσης του Βρετανικού Μουσείου.

«Ένας από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμά μας θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα εισέλθει στο μουσείο για να εκτιμήσει τις ζημιές», πρόσθεσε ο Ρέι, την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την Κυριακή μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης, αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το πρόγραμμα, που αναμένεται να διαρκέσει 50 χρόνια, έχει στόχο να εκπαιδεύσει 50 Ιρακινούς ειδικούς για την ημέρα που οι αρχαιολογικοί χώροι της Μοσούλης θα έχουν απελευθερωθεί, εξηγεί ο διευθυντής του Τζόναθαν Ταμπ.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό μπροστά σε κάποιες από τις πιο φρικτές καταστροφές των οποίων γίναμε μάρτυρες», υπογράμμισε ο Ταντ αναφερόμενος στη λεηλασία από τους τζιχαντιστές πολλών αρχαιολογικών χώρων.

Στο Ιράκ, τη Συρία και το Μαλί πολλοί αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco έχουν γίνει στόχος λεηλασιών και καταστροφών από τζιχαντιστές, όπως μαυσωλεία στο Τιμπουκτού και ναοί στην Παλμύρα.

Το πρόγραμμα του Βρετανικού Μουσείου, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, εκπαιδεύει Ιρακινούς αρχαιολόγους για ένα εξάμηνο, το οποίο μοιράζεται σε τρεις μήνες στο Λονδίνο και τρεις ακόμη στο Ιράκ.

Το Βρετανικό Μουσείο εδώ και καιρό συμμετέχει στις προσπάθειες διάσωσης των αρχαιολογικών θησαυρών του Ιράκ. 

Ήδη από το 2003 είχε προειδοποιήσει για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και το 2005 είχε καταγγείλει τις ζημιές που είχε υποστεί η αρχαία πόλη της Βαβυλωνίας καθώς αμερικανικά και πολωνικά στρατεύματα την είχαν μετατρέψει σε στρατόπεδο.

Tags
Back to top button