Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Έκλεισε η συμφωνία Κ.Μητσοτάκη - Τ.Μπάιντεν για F-35 πάνω στον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων

Η Ελλάδα αποκτά πριν το τέλος της δεκαετίας μια Μοίρα, 18-24 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. Κ.Μητσοτάκης και Τ.Μπάιντεν “σφράγισαν” την αγορά αυτή με το χρονοδιάγραμμα να μην αλλάζει:

Η προσγείωση των μαχητικών στα ελληνικά αεροδρόμια θα γίνει μετά το 2028. Μια ημερομηνία που ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό.

Συνεπώς, οι ΗΠΑ έδωσαν και τον απαραίτητο χρόνο στην Τουρκία ώστε είτε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, είτε η Άγκυρα να βρει εναλλακτική λύση. Το πιο λογικό πλέον τώρα, είναι η Ουάσινγκτον να εγκρίνει την αναβάθμιση και αγορά F-16V από την Τουρκία ώστε να “εξισορροπηθεί” το ποιοτικό προβάδισμα της ΠΑ.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την στάση της Άγκυρας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αν ο Ερντογάν επιμείνει στο βέτο.

Μετά το 2028 η απόκτηση των F-35

Στη συνάντηση του στο Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν ν ανάψει το πράσινο φως για την ενίσχυση της Ελλάδας με τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35.

Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin κάθε ένα F-35 κοστίζει περίπου 80 εκατ. δολάρια Fligh away, δηλαδή χωρίς όπλα. Για να αγοραστούν 24 F-35 από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια, αφού εκτός από τα όπλα θα απαιτηθεί η δημιουργία νέων υποδομών και εκπαίδευση των χειριστών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την Lockheed Martin λένε ότι στα F-35 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα όπλα που έχει σήμερα στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία για τα F-16.

Μειοψηφικό πακέτο της ΕΑΒ στην Lockheed Martin

Πολύ σημαντικό μέρος της συμφωνίας αφορά την επίσημη είσοδο της Lockheed Martin με μειοψηφικό πακέτο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Το Ελληνικό κράτος θα διατηρήσει το έλεγχο και το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΑΒ, ωστόσο η Lockheed Martin που συνεργάζεται ήδη με την ΕΑΒ για την κατασκευή τμημάτων των F-16 και των C-130 θα αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή των F-35 στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας(;) παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους, οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα.

Υπερπτήσεις και χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων

Μία ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος ετέθησαν επί τάπητος κατά την κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και εν συνεχεία στις διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα για να δείξει το εύρος των απειλών της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων.

«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή»

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη».

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο», σημείωσε.

«Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Στο πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών εστίασαν στην εισαγωγική τους τοποθέτηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία «για να εκτιμήσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί μπροστά σε πολλές προκλήσεις και «αυτή τη στιγμή συμπαρατασσόμαστε και στην προκλητική επίθεση της Ρωσίας».

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαίροντας τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναλυτικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε:

«Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε εδώ. Γιορτάζουμε με ένα χρόνο καθυστέρηση τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Έχουμε και μια προσωπική φιλία. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία είναι τόσο προσφιλή και στις δύο χώρες, έχουν εμπνεύσει τους ιδρυτές μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, τόσο εμπορικά, όσο και ενεργειακά, τονίζοντας ότι η σημερινή εταιρική σχέση είναι βαθιά και πιο σημαντική από ποτέ. «Θέλω να γιορτάσω την πολύ στενή μας φιλία».

Δείτε βίντεο

 

Tags
Back to top button