![Εκκολπωματίτιδα: Οι 6 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο](https://news-on.net/images/posts/November 2021/ekkolpomatitida-oi-6-paraghontes-poy-auksanoyn-ton-kindino.webp?7b94fe01e69fe6ac62d0c0dc6f8372b5)
Η δημιουργία τους ονομάζεται εκκολπωμάτωση ενώ η φλεγμονή τους εκκολπωματίτιδα.
Η εκκολπωμάτωση είναι συνηθισμένη κατάσταση στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι με προβλήματα εκκολπωμάτωσης.
Σηκωθήκατε απότομα και ζαλιστήκατε; Κίνδυνος για σοβαρή νόσο
Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθώς και στις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American journal of Gastrenterology αποδεικνύει ότι αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής μας έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση φλεγμονής στο παχύ έντερο λόγω παρουσίας εκκολπωμάτων.
Δείτε ποιοι είναι:
- Φυτικές ίνες, λιπαρά και κόκκινο κρέας: Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κόκκινο κρέας, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπωματικής εκκολπωματικής νόσου. Οι φυτικές ίνες και μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων εκκολπωματίτιδας, άρα και την εντερική φλεγμονή.
- Σπόροι και ξηροί καρποί: Η κατανάλωση ξηρών καρπών, σπόρων, καλαμποκιού και ποπ κορν δεν σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εκκολπωμάτωσης, εκκολπωματίτιδας και των επιπλοκών της (περιτονίτιδα, απόστημα, αιμορραγία). Σε κάποιες μελέτες μάλιστα βρέθηκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών και εμφάνισης εκκολπωματίτιδας.
- Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας και των επιπλοκών της. Μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρουσιάστηκε με άσκηση που σχετίζεται με έντονη δραστηριότητα όπως το τρέξιμο.
- Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου τόσο της εκκολπωματίτιδας όσο και των επιπλοκών της. Έτσι ο αυξημένος δείκτης μάζας (BMI) έχει αποδειχθεί ως ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την εμφάνιση εκκολπωματίτιδας.
- Κάπνισμα, καφεϊνη, αλκοόλ: Οι καπνιστές φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάτρηση του παχέος εντέρου και ενδοκοιλιακού αποστήματος λόγω εκκολπωματίτιδας. Η καφεΐνη και το αλκοόλ δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για συμπωματική εκκολπωματική νόσο.
- Φαρμακευτικά σκευάσματα: Αρκετά φάρμακα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας και επιπλοκών της, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (κοινά αντιφλεγμονώδη), στεροειδών και οπιούχων. Αντίθετα, οι στατίνες μπορεί να συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο διάτρησης παχέος εντέρου με εκκολπωματική νόσο. Επιπλέον, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας για εκκολπωματίτιδα.