Λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Μακρόν που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» στη Γαλλία, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν στελέχη του που εργάστηκαν ως βοηθοί στο ευρωκοινοβούλιο.
Αλλά,εμμέσως πλην σαφώς έριξε την ευθύνη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αρνήθηκε όμως, οποιαδήποτε εικονική εργασία από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί το κόμμα του.
Το κεντρώο κόμμα του Μπαϊρού βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου που αφορά κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων μέσω θέσεων εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου.
Πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία έχει κατηγορηθεί και η Μαρίν Λεπέν.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα Le Monde επισημαίνεται ότι, το κεντρώο κόμμα του Μπαϊρού είχε χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους ως «χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης» το 2009, μετά την εκλογική του ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2007.
Από την πλευρά της, η Εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να ρίξει φως στις κατηγορίες που ενοχοποιούν το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού.
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Sud Ouest που δημοσιεύεται σήμερα, ο κεντρώος ηγέτης, Φρανσουά Μπαϊρού αναφέρει χαρακτηριστικά:
Το Ευρωκοινοβούλιο δέχτηκε να χρησιμοποιήσει στελέχη του κεντρώου κόμματος MoDem.
Το κόμμα τοποθέτησε κάποια στελέχη του στο πλευρό ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια μιας κακής περιόδου.
«Τις κακές χρονικές στιγμές...αναζητάμε αξιόπιστους ανθρώπους, ανθρώπους εμπιστοσύνης. Και οι ευρωβουλευτές αναζητούν κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Συστήσαμε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε στην εφημερίδα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μακρόν.
Ο Μπαϊρού έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν έκανε καμία απάτη. Την ίδια ώρα, το γαλλικό δίκτυο France Info αποκαλύπτει σήμερα την μαρτυρία ενός πρώην ευρωβουλευτή ο οποίος δηλώνει ότι στελέχη του κόμματος MoDem εργάστηκαν μεταξύ των ετών 2004 και 2009, ως βοηθοί στο Ευρωκοινοβούλιο και στην πραγματικότητα εργάζονταν για το κόμμα.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων (85%) δεν ήθελε τον Μπαϊρού στην κυβέρνηση. Το 56% των Γάλλων εγκρίνει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης Μακρόν.