Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ακροδεξιά ομάδα προτείνει να δοθεί στον Έλον Μασκ το βραβείο για την ελευθερία της σκέψης

Έλον Μασκ για Μελόνι: «Δεν υπάρχει καμία ρομαντική σχέση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας»

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασαν σήμερα τους υποψηφίους τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμεται κάθε χρόνο σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της σκέψης.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη σε έδρες πολιτική ομάδα του ΕΚ, πρότεινε για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024, τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτιδα των δημοκρατικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα και τον εκλεγμένο πρόεδρο Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους Βενεζουελάνους εντός και εκτός της χώρας που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μαζί με τους κεντρώους-Φιλελεύθερους (Renew), πρότειναν το Βραβείο Ζαχάρωφ να απονεμηθεί στις οργανώσεις «Women Wage Peace» και «Women of the Sun», μία Ισραηλινή και μία Παλαιστινιακή οργάνωση που συνεργάζονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις συνιδρύτριές τους Yael Admi και Reem Hajajreh.

Η νέα ακροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «Πατριώτες για την Ευρώπη», πρόεδρος της οποίας είναι ο Τζορντάν Μπαρντελά από τη γαλλική Εθνική Συσπείρωση, είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα σε έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρότεινε το βραβείο για την ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης, να απονεμηθεί στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, Έλον Μασκ. Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας «Χ» είχε προταθεί και το 2023 για το Βραβείο Ζαχάρωφ, πάλι από την ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στην οποία τότε ανήκαν η γαλλική Εθνική Συσπείρωση, η Λέγκα της Ιταλίας και το γερμανικό AfD.

Η τέταρτη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ομάδα των ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκει το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, πρότεινε για το βραβείο τον Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια από τη Βενεζουέλα.

Η ομάδα των Πρασίνων πρότεινε τον ακτιβιστή Δρ. Γκουμπάντ Ιμπάντογλου, που βρίσκεται υπό κράτηση στο Αζερμπαϊτζάν.

Η ομάδα της Αριστεράς πρότεινε να βραβευτούν δημοσιογράφοι στην Παλαιστίνη, ορισμένοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν καλύπτοντας τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 24 Οκτωβρίου και η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο, από το 1988, σε άτομα και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Το 2023 το Βραβείο Ζαχάρωφ είχε απονεμηθεί στη Μαχσά Αμινί και στο κίνημα «Γυναίκες του Ιράν».

Tags
Back to top button