Το καλοκαίρι είναι κοντά, ο καιρός αρχίζει και ζεσταίνει, ωστόσο, μαζί με τον ήλιο και τις ξέγνοιαστες στιγμές, έρχεται και ένα «κακό: Τα κουνούπια.
Κάποιους δεν τους ακουμπούν και άλλους τους λατρεύουν με αποτέλεσμα να γεμίζουν κοκκινίλες από τα τσιμπήματα και να βάζουν συνεχώς σπρέι και αλοιφές.
Ωστόσο, ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν καλά νέα.
Ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πως πλησιάζει το κουνούπι.
Εφαρμογή στο κινητό, που έχει το σύστημα, ανιχνεύει το βούισμα των κουνουπιών και έτσι ο χρήστης, λαμβάνοντας το προειδοποιητικό σήμα μπορεί να το απόφύγει.
Το σύστημα δεν είναι μόνο για εκείνους που ενοχλούνται από τα κουνούπια, αλλά με τη σωστή ανάπτυξή του μπορεί να σώσει και ζωές σε χώρες που μαστίζονται από ελονοσία.
«Ας ελπίσουμε πως θα σώζει ζωές», λέει ο ερευνητής Yunpeng Li και προσθέτει: «Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τα είδη, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε περιοχές όπου υπάρχει ελονοσία, οι οποίοι θα μπορούν να φροντίσουν για την προστασία τους, χρησιμοποιώντας δίκτυα».
Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, από τα οποία περίπου 50, όλα μέλη της οικογένειας Anopheles, εξαπλώνουν το παράσιτο της ελονοσίας. Η νόσος εμφανίζει μια νέα έξαρση, σκοτώνοντας περίπου 445.000 ανθρώπους το 2016 και αναζητούνται νέοι τρόποι για την καταπολέμησή της.
Οι ερευνητές επιθυμούν να αναπτύξουν το σύστημα, προκειμένου να ξεχωρίζει τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία από εκείνα που είναι απλά ενοχλητικά. Τα διαφορετικά είδη κουνουπιών βουίζουν με διαφορετικό τρόπο.