Δεκάδες προγραμματισμένα ραντεβού για στεφανιογραφίες έχουν ακυρωθεί ενώ τα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά που φτάνουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, κατά την εφημερία του την τελευταία εβδομάδα, διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Παροπλισμένοι μαζί με τον αγγειογράφο είναι και οι καρδιολόγοι που αναγκάζονται να προσφέρουν… πρώτες βοήθειες στους ασθενείς που προσέρχονται στα Επείγοντα και να κάνουν τους… τροχονόμους στο σύστημα υγείας αναζητώντας εφημερεύοντα νοσοκομεία με Αιμοδυναμικό Τμήμα για να παραπέμψουν τους ασθενείς που χρειάζονται αμέσως αγγειοπλαστική.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχουν πραγματοποιηθεί δύο εφημερίες του νοσοκομείου χωρίς αγγειογράφο. Το μηχάνημα βγήκε εκτός λειτουργίας την περασμένη Παρασκευή. Στην αρχή το κόστος της βλάβης υπολογίστηκε σε περίπου 5.000 ευρώ, αλλά στη συνέχεια και μετά την εκτίμηση της βλάβης που έγινε από την εταιρεία αντιπροσώπευσης και συντήρησης του μηχανήματος το κόστος ανέβηκε στις 23.000 ευρώ. Η διοίκηση του νοσοκομείου ενέκρινε χθες τη σχετική δαπάνη, πετώντας πλέον το μπαλάκι της ευθύνης στην εταιρία και στον χρόνο που θα απαιτηθεί για να εξασφαλιστούν τα ανταλλακτικά για τον αγγειογράφο.
Μπορεί η παραγγελία να δόθηκε, ουδείς ωστόσο μπορεί να δηλώσει πότε θα τεθεί σε λειτουργία και πάλι ο αγγειογράφος. Οι εργαζόμενοι, πάντως, βλέπουν με τρόμο και θλίψη το ενδεχόμενο να κάνουν για μια ακόμη φορά εφημερία (έχουν γίνει ήδη δύο) χωρίς Αιμοδυναμικό Τμήμα. Τα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα λαμβάνουν αρχική φροντίδα από τους καρδιολόγους και έπειτα διακομίζονται σε νοσοκομεία της Αττικής με Αμοδυναμικό Εργαστήριο.
«Πραγματικά θλίβομαι μετά από 39 χρόνια εργασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκομαι τώρα σε αυτή τη θέση, να βλέπω ότι αυτό που κάνω δεν έχει αντίκρισμα. Ο αγγειογράφος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ανάλογες βλάβες υπάρχουν συνεχώς πλέον σε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για την εξέταση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση ενός ασθενούς» λέει στο protothema.gr ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Ηλίας Σιώρας. Ενδεικτικά, πρέπει να αναφερθεί πως σε κάθε εφημερία εξετάζονται 100 με 120 ασθενείς στο καρδιολογικό τμήμα και από αυτούς εισάγονται οι 25, εκ των οποίων οι 4 με 5 με οξύ έμφραγμα.
Σημειώνεται ότι ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει ακόμη έναν αγγειογράφο, 24 ετών, (αυτός που έχει τωρα τη βλάβη είναι μόλις…14 ετών) που είναι εκτός λειτουργίας, ενώ έχει και δεύτερο αιμοδυναμικό τμήμα, χωρίς όμως να υπάρχει ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός ούτε το προσωπικό.
«Είναι άμεση η ανάγκη όχι απλά συντήρησης του εξοπλισμού, αλλά αντικατάστασής του. Υπάρχουν μηχανήματα τεχνητού νεφρού τα οποία είναι χρονολογίας 1984 και η συντήρησή τους κοστίζει 70.000 ευρώ το χρόνο ή τη διετία. Με τα ίδια χρήματα θα αγοράζαμε πέντε καινούργια μηχανήματα», αναφέρει ο κ. Σιώρας.