Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: Η Αθήνα ελπίζει να εκλεγεί ο Σουλτς καγκελάριος

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κατηγορεί το ΔΝΤ ότι τορπίλισε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλάζοντας τους κανόνες ενός παιχνιδιού εν εξελίξει. Επισημαίνει ότι η Αθήνα προτιμά να διαπραγματεύεται με τον Σουλτς παρά με την Μέρκελ κι αποκλείει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

SPIEGEL: Από τον Ιούλιο η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώνει τα χρέη της, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Οι ελεγκτές των πιστωτών επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τελική συμφωνία. Να περιμένουμε ένα νέο δράμα Grexit;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να φθάσει ως εκεί.

SPIEGEL: Ο κίνδυνος, όμως, δεν έχει περάσει;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Έχει. Οι όροι που συνδέονται με το πακέτο διάσωσης έχουν σε μεγάλο βαθμό εκπληρωθεί. Σε πολλούς τομείς έχουμε ξεπεράσει τους στόχους – στα φορολογικά έσοδα, τα πλεονάσματα του προϋπολογισμούς, την αύξηση του ΦΠΑ.

SPIEGEL: Σύμφωνα με ανεξάρτητες αναλύσεις το 70% των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Πράγματι, πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα ακόμη. Πολλά απ’ αυτά όμως παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Στόχος της κυβέρνησής μου είναι να κλείσουμε το τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Μετά υπάρχει ακόμη χρόνος για να συμφωνήσουμε σε πολιτικό επίπεδο σε δύο σημαντικά σημεία: τι πλεονάσματα θα πρέπει να επιτυγχάνουμε μετά το 2018; Και τι γίνεται με τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους;

SPIEGEL: Ο Έλληνας Προεδρος Προκόπης Παυλόπουλος είπε στο οικονομικό συνέδριο στους Δελφούς ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να αφήσει τη διάσωση της Ελλάδας στους Ευρωπαίους. Τι λέτε;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Θέλαμε εδώ και καιρό να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, αυτή είναι ακόμη η άποψή μας. Το αν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ είναι δευτερεύον. Το σημαντικότερο είναι να προχωρήσουμε με το δικό μας σχέδιο. Αν το ΔΝΤ μπορεί να συνεισφέρει κάτι εν προκειμένω είναι καλοδεχούμενο.

SPIEGEL: Το Spiegel ανέφερε ότι στο τρίτο πακέτο διάσωσης το ΔΝΤ θα μετάσχει με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά.

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό. Η συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργεί μάλλον πρόσθετα προβλήματα. Είχαμε πετύχει σε όλα σχεδόν τα σημεία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Και ξαφνικά ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετα μεταρρυθμιστικά βήματα 3,6 δισ ευρώ. Είναι σαν να αλλάζει κανείς τους κανόνες ενός παιχνιδιού εν εξελίξει.

SPIEGEL: Η Γερμανία κι άλλες χώρες ετοιμάζονται για εκλογές. Θα είναι πρόβλημα αν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους γίνουν μετά [τις εκλογές];

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Η εφαρμογή μετά τις εκλογές δεν είναι πρόβλημα για μας. Θα είναι όμως δύσκολο για μας να προσελκύσουμε επενδυτές αν παραμένουν πολλά πράγματα ασαφή επί μακρόν. Εάν προσδιοριστούν μέτρα και οι διεθνείς επενδυτές και θεσμοί γνωρίζουν ότι θα εφαρμοστούν, θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα με τα χρέη.

SPIEGEL: Και πώς θα γίνει αυτό;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Φιλοδοξούμε αν επιστρέψουμε προσωρινά στις αγορές κεφαλαίου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και φέτος, αν κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση κι η Ελλάδα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της EKT. Μετά θα είμαστε έτοιμοι για την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

SPIEGEL: Θα προτιμούσατε να διαπραγματεύεστε με καγκελάριο τον Σουλτς;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών. Αλλά έχουμε φυσικά τις προτιμήσεις μας, αυτό είναι σαφές. Κατά την άποψή μου μια Ευρωπη, που επιμένει στην πορεία μιας αυστηρής λιτότητας, κινδυνεύει κάποια μέλη της να φύγουν. Θα θεωρούσα ως πολύ θετικό αν μια πολιτική αλλαγή στη Γερμανία επέφερε μετατόπιση των δυνάμεων στην Ευρώπη.

SPIEGEL: Η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και πιστωτών δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Οι σκληροπυρηνικοί θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται, ότι η Αθήνα αύξησε τις συντάξεις.

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Είναι νεοαποικιακό να πιστεύει κανείς ότι μόνον με το μαστίγιο μπορούν να κυβερνηθούν η Ευρώπη κι οι πολίτες της. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία σε μια ανεκτική Ευρώπη. Φυσικά και πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά αυτή η πρόσθετη αύξηση στις συντάξεις είχε συμφωνηθεί το 2015 με τους πιστωτές. Είχαν αποδεχθεί ότι τα πλεονάσματα απ’ τα έσοδα απ’ τον ΦΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κοινωνική πολιτική. Το 2016 καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα απ’ τον ΦΠΑ κατά ένα με ενάμιση δισ ευρώ. Από εκεί προέρχονται τα χρήματα αυτά.

SPIEGEL: Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πακέτο διάσωσης και θα τα βγάλει πέρα μόνη της. Θα επιστρέψει μετά η χώρα σας στην παλιά κατάσταση;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Όχι. Το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολούθησε ως τώρα η χώρα μας δεν ήταν λογικό κι ήταν άδικο. Ήμουν πάντα της γνώμης ότι πρέπει να είμαστε στην ευρωζώνη όχι μόνον λόγω του πλεονεκτήματος των φθηνότερων δανείων. Αυτό μας οδήγησε στη φούσκα. Το τέλος των πακέτων διάσωσης δεν είναι το τέλος όλων των προβλημάτων.

SPIEGEL: Πώς θέλετε να αναδομήσετε την ελληνική οικονομία;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή στην αγορά τεχνολογίας και στην έρευνα. Και φυσικά να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε τρόπους μείωσης της ανεργίας.

SPIEGEL: Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα: οι πιστωτές ζητούν μακροπρόθεσμα υψηλή οικονομική ανάπτυξη. Ερευνητές, ωστόσο, προβλέπουν ότι η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει 3,5% τα επόμενα χρόνια.

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Σωστά. Τα υψηλά πλεονάσματα δεν είναι εφικτά μετά από περιόδους μεγάλης ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Αντί για μη ρεαλιστικούς στόχους χρειαζόμαστε έναν συμβιβασμό. Δεν είναι ρεαλιστικό να βάζεις ως στόχο για μια δεκαετία 3,5% έναντι του ΑΕΠ. Είναι σαν να λέει κανείς: «σου δίνουμε έναν στόχο και ξέρουμε ότι δεν θα τον πετύχεις, αλλά θέλουμε να δείξουμε ότι δεν είσαι αξιόπιστος.» Έτσι δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

SPIEGEL: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Politiko” ζητήσατε χρηματοδότηση απ’ την Παγκόσμια Τράπεζα. Γιατί;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Είναι κάτι που συζητήσαμε με αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε γρήγορα τον αριθμό των απασχολούμενων κι η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να μας βοηθήσει.

SPIEGEL: Θα αυξηθεί το κρατικό χρέος;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Με κάθε δάνειο συμβαίνει αυτό, αλλά θα πρόκειται για αναπτυξιακή χρηματοδότηση.

SPIEGEL: Αιωρείται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές;

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές. Έχουμε ένα πρόγραμμα και θέλουμε να κριθούν οι επιδόσεις μας στο τέλος της θητείας μας το 2019.

Tags
Back to top button