Αρκετά εκατομμύρια χρόνια στο τούνελ της ιστορίας ταξίδεψε μία ομάδα ερευνητών στη Γερμανία, αποκαλύπτοντας στοιχεία που είναι ικανά να ανατρέψουν εκ βάθρων όλα όσα γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα για την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Η ανακάλυψη ενός δοντιού, το οποίο χρονολογήθηκε με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους στα 9,7 εκατ. χρόνια, είναι ικανή να ξαναγράψει την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και να επαναπροσδιορίσει τα δεδομένα που διδασκόμαστε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ορίζοντας, πλέον, ως «λίκνο της ανθρωπότητας» την Ευρώπη και όχι την Αφρική, όπως είχε επικρατήσει έως σήμερα.
Δείτε το
Η ανακάλυψη δύο δοντιών ανθρωποπίθηκου ηλικίας 9,7 εκατ. ετών, προκάλεσε ορυμαγδό ερωτημάτων και αμφιβολιών για το πότε και πού πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα ο άνθρωπος. Το εντυπωσιακό εύρημα ανακαλύφθηκε στον ποταμό Ρήνο και διαφέρει σε πολλά σημεία σε σχέση με όσα έχουν βρεθεί στην Ευρώπη και στην Ασία. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορα σενάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πιθανόν να επιβεβαιωθούν και να ανατρέψουν τα ιστορικά δεδομένα.
Η έρευνα στο σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο, καθώς οι αρχικές ενδείξεις δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν δίχως εξονυχιστικές μελέτες και πιστοποιήσεις με όλα τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη επιστήμη. Τελικά, μετά από δουλειά μηνών από μία ολόκληρη ομάδα ερευνητών, η μεγάλη ανακάλυψη ανακοινώθηκε, ενώ η έρευνες στο σημείο συνεχίζονται για περισσότερα ευρήματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, ερευνητές από Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μάιντς, ανακάλυψαν ανθρώπινα δόντια και άλλα στοιχεία κοντά στην πόλη Έπελσχαϊμ. «Και τα δύο δόντια είναι προφανές πως προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να αξιολογηθεί το αν ήταν αρσενικό ή θηλυκό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χέρμπερτ Λουτζ.
Τα ευρήματα έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλα δείγματα από προϊστορικούς ανθρώπους, όπως τη διάσημη Λούσι, η οποία χρονολογείται στα 3,2 εκατ. χρόνια και βρέθηκε στην Αιθιοπία. Στην περίπτωση των γερμανικών δοντιών, ωστόσο, διαπιστώθηκαν ενδείξεις που απαντώνται για πρώτη φορά και έχουν προκαλέσει ένα μυστήριο γύρω από τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη. «Είναι ξεκάθαρα δόντια ανθρωποπίθηκου», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, επισημαίνοντας τις μεγάλες διαφορές με άλλα ευρήματα και το γεγονός ότι βρέθηκε στην Ευρώπη και όχι στην Αφρική.
«Δεν θέλω να δραματοποιήσω ή να υπερεκτιμήσω την ανακάλυψή μας, αλλά πιστεύω πως έφτασε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε και να ξαναγράψουμε την ιστορία του ανθρώπινου είδους», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Δρ. Χέρμπερτ Λουτζ. «Η πραγματική δουλειά μας, μόλις τώρα ξεκινά…», πρόσθεσε γεμάτος ικανοποίηση.