Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δίνοντας φυσική μορφή στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Η αποστολή της Google

Για χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ζούσε κυρίως στο ψηφιακό πεδίο - τροφοδοτώντας αλγορίθμους, κάνοντας προβλέψεις και επεξεργαζόμενη δεδομένα. Ωστόσο, η ιδέα της μεταφοράς της ΤΝ στον φυσικό κόσμο, με τη δημιουργία ρομποτικών σωμάτων για αυτούς τους ψηφιακούς εγκεφάλους, έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και συζήτηση.

Η Google πρωτοστατεί σε αυτό και δουλεύει με κατεύθυνση να δοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη φυσική μορφή. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος θα μπορούσε να μετασχηματίσει ολόκληρους κλάδους, από τη βιομηχανία, έως την υγειονομική περίθαλψη, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία, την ηθική και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τις μηχανές.

ΑΙ και Google

Η Google είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για πάνω από μια δεκαετία. Από τους αλγόριθμους αναζήτησης έως τα προηγμένα νευρωνικά δίκτυα, τα προγράμματα AI της εταιρείας, όπως το Google Assistant, το DeepMind και το Waymo (το τμήμα αυτόνομης οδήγησης), έχουν μεταμορφώσει τις ψηφιακές εμπειρίες. Ωστόσο, αυτές οι καινοτομίες βασίζονται κυρίως σε μοντέλα μηχανικής μάθησης που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον λογισμικού - απομονωμένο από τον φυσικό κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η Google έχει αρχίσει να στρέφει το βλέμμα της προς τη ρομποτική. Το 2013, εξαγόρασε αρκετές εταιρείες ρομποτικής, συμπεριλαμβανομένης της Boston Dynamics, διάσημης για τα ευέλικτα ρομπότ της. Παρόλο που η Google πούλησε τη Boston Dynamics στη SoftBank το 2017, το ενδιαφέρον για τη ρομποτική δεν έσβησε ποτέ. Οι καινοτομίες της DeepMind, ειδικά στην ενισχυτική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα, έχουν δείξει δυνατότητες όχι μόνο να μιμηθούν την ανθρώπινη νόηση αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα στις μηχανές να λαμβάνουν αποφάσεις σε φυσικό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο.

Συγχώνευση της τεχνητής νοημοσύνης με τη ρομποτική

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ενσωμάτωσή της - η τοποθέτηση προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης σε φυσικές οντότητες. Η αποστολή της Google να κατασκευάσει σώματα για την τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί ένα τολμηρό βήμα προς την ολοκλήρωση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι μηχανές θα μπορούσαν να εκτελούν αυτόνομα εργασίες στον πραγματικό κόσμο. Αυτό το όραμα δεν αφορά μόνο βιομηχανικά ρομπότ που εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες, αλλά μάλλον ανθρωποειδή ή ημι-ανθρωποειδή ρομπότ με την επιδεξιότητα, τη λήψη αποφάσεων και την προσαρμοστικότητα να αλληλεπιδρούν σε απρόβλεπτα ανθρώπινα περιβάλλοντα.

Τα κρατικά επενδυτικά funds της Μ. Ανατολής βασικοί χρηματοδότες των υποστηρικτών της τεχνητής νοημοσύνης


Ένα από τα εσωτερικά έργα της Google, που έγινε πρωτοσέλιδο το 2021, είναι η πρωτοβουλία της Alphabet «Everyday Robots». Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ρομπότ που μπορούν να χειριστούν σύνθετες εργασίες του πραγματικού κόσμου, όπως η βοήθεια στα νοικοκυριά ή η υποβοήθηση σε χώρους γραφείων. Αυτά τα ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να είναι πολλαπλών χρήσεων, ικανά να προσαρμόζονται σε νέα καθήκοντα αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, τα πρώτα πρωτότυπα δείχνουν μηχανές που εκτελούν ενέργειες ρουτίνας, όπως ο καθαρισμός επιφανειών ή η ταξινόμηση αντικειμένων, που τροφοδοτούνται από προηγμένα συστήματα όρασης, μηχανική μάθηση και κατανόηση του χώρου και των φυσικών αντικειμένων.

Επιπτώσεις στην κοινωνία

Η αποστολή της Google να δημιουργήσει φορείς για την τεχνητή νοημοσύνη κρύβει τεράστιες δυνατότητες σε πολλούς τομείς. Στη βιομηχανία για απράδειγμα, τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και ευελιξία στο εργοστάσιο. Τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη χειρουργική επέμβαση, την αποκατάσταση ή τη φροντίδα, φέρνοντας επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη - ήδη υπάρχουν τέτοια προγράμματα σε αρχικό στάδιο. Οι πόλεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν ευφυή ρομπότ για τη συντήρηση των υποδομών, την επιτήρηση ή ακόμη και την εφοδιασμό, μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, η εστίαση της Google στη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ υποδηλώνει ότι αυτές οι μηχανές θα μπορούσαν τελικά να γίνουν μέρος της καθημερινής ζωής, βοηθώντας τους ανθρώπους στα σπίτια τους, από τη φροντίδα των ηλικιωμένων μέχρι τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να απελευθερώσει ανθρώπινο χρόνο για πιο δημιουργικές ή σύνθετες εργασίες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ή των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας συνεχή βοήθεια.
 

Προκλήσεις και ηθικές ανησυχίες

Όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, το όραμα της Google για τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη εγείρει βαθιά ηθικά ερωτήματα και ανησυχίες. Μια βασική πρόκληση έγκειται στο ζήτημα του ελέγχου και της ασφάλειας. Τα ρομπότ με προηγμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων πρέπει να δοκιμαστούν αυστηρά για να διασφαλιστεί ότι οι ενέργειές τους ευθυγραμμίζονται με τις ανθρώπινες αξίες και ότι δεν είναι επιρρεπείς σε επικίνδυνα σφάλματα.

Επιπλέον, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης σε φυσική μορφή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκτόπιση θέσεων εργασίας. Καθώς τα ρομπότ γίνονται πιο ικανά να εκτελούν εργασίες που παραδοσιακά εκτελούνταν από ανθρώπους, είναι πιθανό να αυξηθούν οι ανησυχίες για την ανεργία και την οικονομική ανισότητα. Η εξισορρόπηση των πλεονεκτημάτων των εξελίξεων της ΤΝ με την ανάγκη για ανθρώπινη απασχόληση θα απαιτήσει προσεκτικές πολιτικές και σχεδιασμό.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Τα ρομπότ με προηγμένες δυνατότητες ΤΝ, ιδίως εκείνα που λειτουργούν σε σπίτια ή δημόσιους χώρους, θα μπορούσαν να συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ηθικής χρήσης αυτών των δεδομένων θα αποτελέσει μείζον ζήτημα τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις εταιρείες τεχνολογίας, ιδίως μετά την υποψία ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για επεμβατική παρακολούθηση και έλεγχο.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης σε φυσική μορφή

Η αποστολή της Google να δημιουργήσει ένα σώμα για την τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της εταιρείας στη βαθιά μάθηση, τη μηχανική μάθηση και τη ρομποτική, το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ρομπότ ικανών να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στον κόσμο μας, εκτελώντας εργασίες που απαιτούν προσαρμοστικότητα, ευφυΐα και φυσική επιδεξιότητα.

Από πολλές απόψεις, το εγχείρημα της Google θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο άλμα στη συνεχιζόμενη πορεία της τεχνολογίας. Ένα άλμα που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Καθώς λοιπόν τα ρομπότ θα αποκτούν φυσική μορφή και νοημοσύνη, η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται πλέον στον ψηφιακό τομέα, αλλά αποτελεί δυναμικό μέρος της φυσικής μας πραγματικότητας.

Tags
Back to top button