Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Δημόσια διαβούλευση στην Κούβα για το νέο Σύνταγμα της χώρας που νομιμοποιεί την ιδιωτική επιχειρηματικοτητα

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος τους, το οποίο αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και την ιδιωτική δραστηριότητα στην οικονομία του νησιού, καλούνται από σήμερα να συζητήσουν οι Κουβανοί.

Πριν από το εθνικό δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Φεβρουαρίου 2019, το σχέδιο του Συντάγματος πρέπει να έχει προηγουμένως συζητηθεί στο πλαίσιο μιας λαϊκής συζήτησης, που έχει οργανωθεί από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στις επιχειρήσεις, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τις συνοικίες και στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι περίπου 1,4 εκατομμύριο Κουβανοί μετανάστες ή εξόριστοι, για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959.

Η ημερομηνία έναρξης αντιστοιχεί στα γενέθλια του εκλιπόντος ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 και πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2016.

Με την ευκαιρία αυτή, οι τοιχογραφίες προς τιμήν του πρώην προέδρου ανακαινίσθηκαν στους δρόμους της Αβάνας.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και την ιδιωτική δραστηριότητα, όμως πάντα υπό την κηδεμονία του Κομμουνιστικού Κόμματος, του μοναδικού κόμματος της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία. Τον Ιούλιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος στις 19 Απριλίου διαδέχθηκε στην εξουσία τον Ραούλ Κάστρο, διαβεβαίωσε πως στη διάρκεια της λαϊκής διαβούλευσης, «κάθε Κουβανός θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του».

Το μελλοντικό Σύνταγμα αποκαθιστά τον τίτλο του προέδρου της Δημοκρατίας και αυτούς του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Θα περιορίζει στα 60 χρόνια την ηλικία για να είναι κανείς υποψήφιος για την προεδρία και αυτό για μια πενταετή θητεία, με τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια δεύτερη διαδοχική θητεία.

Θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, κάτι που αποτελεί μία από τις κύριες διεκδικήσεις της κουβανικής κοινότητας ΛΟΑΔ.

Tags
Back to top button