Η σημερινή συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών.
Αμέσως μετά το δικαστήριο ν και ποια ελαφρυντικά θα γίνουν δεκτά για τους κατηγορούμενους. Αναλυτικότερα, την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας αποφάσισε η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν όσα συμβαίνουν στις δικαστικές αίθουσες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, το κλίμα ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, είναι περίεργο.
Η συγκεκριμένη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι κοινή από όλο το ακροατήριο, και από τις δύο πλευρές μάλιστα, τους συνηγόρους υπεράσπισης αλλά και της πολιτικής αγωγής. Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση να κηρυχθούν ένοχοι οι 50 κατηγορούμενοι.
Μάλιστα το περίεργο αυτό κλίμα μεταξύ των δύο γυναικών αποτυπώνεται και στις αποφάσεις που κρίνουν τον ρυθμό με τον οποίο προχωράει η δίκη. Αν και σήμερα (9/10) αναμένονταν η απόφαση επί των ελαφρυντικών, τελικά όταν ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις η κυρία Λεπενιώτη ζήτησε να αποσυρθεί το δικαστήριο για διάσκεψη, όμως η Εισαγγελέας ζήτησε διακοπή λόγω κόπωσης.
Παράλληλα με αφορμή την σημερινή τοποθέτηση, η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής παραμένει σταθερά στο επίκεντρο εδώ και μήνες, από όταν τον περασμένο Δεκέμβριο πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι εναλλαγές στις αποφάσεις της έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Σήμερα μάλιστα η Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών.
Η εισαγγελική λειτουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με ότι δεν πρότεινε κανένα ελαφρυντικό, πλην μιας ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται από το ίδιο το άρθρο για το οποίο καταδικάστηκαν.
Με όσα είπε η κυρία Οικονόμου, έδειξε ότι παραμένει πιστή στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2019 για τους κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν μπορεί να μη σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου (και η οποία ήταν αντίθετη με τη δική της, αναγνωρίζοντας ενοχή για εγκληματική οργάνωση σε δεκάδες άτομα και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 7 πρώην βουλευτές).
Συνήγορος Μιχαλολιάκου: «Ξυπόλητοι Έλληνες την Τετάρτη έξω από το Εφετείο»
Για «κατ' επίφαση διεξαγωγή» της δίκης της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο Εφετείο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας. Σύμφωνα με τον ίδιο το μόνο που μπορούν να προσάψουν στον πελάτη του είναι «η διαφορετική ιδεολογία». Παράλληλα διερωτήθηκε «γιατί η εισαγγελέας δεν προτείνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, από τη στιγμή που επέμεινε στην πρότασή της».
Ακόμη ο κ. Μιχαλόλιας αναφερόμενος στον Νίκο Μιχαλολιάκο υποστήριξε ότι «η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν», ενώ ζήτησε την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών.
Στον εισαγγελέα τα ψευδή δικαιολογητικά της Ζαρούλια
Την ανάκληση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, μετά τη διαπίστωση ότι η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε ψευδώς βεβαιώσει την υπηρεσία, όπου κατέθεσε τα δικαιολογητικά και προβλεπόμενες βεβαιώσεις, ότι δεν έχει κώλυμα διορισμού.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει επίσης στον εισαγγελέα φάκελο με τον οποίο θα ζητά την ποινική αξιολόγηση για όποιο αδίκημα τυχόν έχει τελέσει η Ελένη Ζαρούλια κατά την υποβολή των δικαιολογητικών της στη Βουλή.
Ο Κώστας Τασούλας προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης, αφού είχε ζητήσει και λάβει από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής το σύνολο του φακέλου διορισμού της κ. Ζαρούλια.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια ήταν από την αρχή παράνομος και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η υπεύθυνη δήλωση που εκείνη προσκόμισε βεβαιώνοντας ότι δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα με τελεσίδικο βούλευμα, όπως προβλέπει ο νόμος για τον διορισμό μετακλητών στη Βουλή.
Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν εξάλλου ότι θα διενεργηθεί ΕΔΕ στην αρμόδια διεύθυνση της Βουλής που ήλεγξε τα δικαιολογητικά γιατί δεν εντόπισε την καταφανώς ψευδή βεβαίωσή της.