Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας: Το στολίδι της Ευρώπης

Επειδή τα καλά πρέπει να λέγονται και δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε, αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που άλλαξαν στην κυριολεξία το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αναβάθμισαν τις περιοχές εντός και εκτός Σένγκεν.

To αεροδρόμιο της Αθήνας μεταμορφώθηκε και βάζει τα «γυαλιά» σε πολλά άλλα, από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, που θεωρούνται πρότυπα.

Στην αναβάθμιση που κόστισε 35.000.000 ευρώ (τα 20.000.000 ευρώ προέρχονται από τις συνεργαζόμενες εταιρίες, καταστήματα και μαγαζιά που έχουν τη δική τους θέση στους εσωτερικούς χώρους τους αεροδρομίου και τα 15.000.000 από το αεροδρόμιο) δόθηκε έμφαση στη λειτουργικότητα, στην άνεση και στο σύγχρονο σχεδιασμό.

Η νέα εικόνα του αεροδρομίου της Αθήνας είναι εντυπωσιακή. Εκτός των άλλων έγινε μια σύνθεση από ελληνικά κλασσικά και σύγχρονα στοιχεία που «φωτίζουν» την Ελλάδα.

Όσοι ξέρουν διακρίνουν την καλή ποιότητα των μαρμάρων που έχουν χρησιμοποιηθεί εντυπωσιάζονται με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική αλλά και μπορούν να γευθούν το πασίγνωστο ελληνικό σουβλάκι. Μάλιστα! Υπάρχει μέσα στο αεροδρόμιο ελληνική κουζίνα όχι μόνο με σπέσιαλ σουβλάκι αλλά και όλα τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.

Η αίθουσα φαγητού

Στην περιήγηση που μας έγινε γρήγορα διακρίνεις ότι κάθε τι καινούργιο που σχεδιάστηκε στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου έχει να κάνει με την άνεση, την καλή φιλοξενία και προπάντων την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Το έργο σχεδιάστηκε «παρακολουθώντας» τις σύγχρονες ανάγκες της ταξιδιωτικής διαδικασίας και εμπειρίας και προσφέρει στους επιβάτες αυτό που θέλουν . Άνεση και καλή φιλοξενία. Λιγότερη ταλαιπωρία στους ελέγχους και πιο γρήγορη μετακίνηση στις πύλες των αναχωρήσεων.

Αναβαθμισμένο σημείο ελέγχου καρτών επιβίβασης

Οι αρχιτέκτονες του ανανεωμένου αεροδρομίου έδωσαν έμφαση στη λειτουργικότητα και  την εξυπηρέτηση των επιβατών. Οι περιοχές εκτός Σένγκεν  καλύπτουν  9.000 τ.μ. ενώ οι εντός Σένγκεν 15.000 τ.μ. Για να μην ταλαιπωρούνται οι επιβάτες τριπλασιάσθηκαν  οι χώροι ελέγχου καρτών επιβίβασης ενώ βελτιώθηκε κατά 20% η απόδοση των σημείων ελέγχου ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ταχύτερη μετεπιβίβαση προς τις πύλες αναχωρήσεων. 

Όση ώρα οι επιβάτες βρίσκονται στο αεροδρόμιο περιμένοντας την πτήση τους το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουν. Υπάρχει εμπορικός «δρόμος» σε μια έκταση 11.000 τ.μ. με 126 καταστήματα (64 retail, 34 εστίαση, 28 υπηρεσίες). Όσοι πάλι  θέλουν να αναπαυθούν και να χαλαρώσουν δημιουργήθηκαν επιπλέον καθιστικοί χώροι 2.000 τ.μ.

Το βασικότερο είναι ότι οι χώροι για ψώνια, για φαγητό η για ξεκούραση είναι ενιαίοι. Και για να μην ξεχνάμε τους θεριακλήδες. Υπάρχουν μοντέρνες, ευρύχωρες  και αεριζόμενες αίθουσες για όσους θέλουν να καπνίσουν.

Περιοχή Εντός Σένγκεν: Αγορά – Δρόμος – Πλατεία

Περιοχή Εντός Σένγκεν: Αγορά – Δρόμος – Πλατεία

Περιοχή Εντός Σένγκεν: Αγορά – Δρόμος – Πλατεία

Όσοι φτάσουν λίγο καθυστερημένα στο αεροδρόμιο (καλό είναι βέβαια να μην γίνεται αυτό) δεν θα χάσουν το αεροπλάνο από εσωτερική καθυστέρηση . Δημιουργήθηκαν δύο κεντρικά σημεία ελέγχου ασφαλείας στις εισόδους των περιοχών εκτός Σένγκεν (διαβατήρια – ασφάλεια) και εντός Σένγκεν (κάρτες επιβίβασης – ασφάλεια).

Περιοχή Εκτός Σένγκεν: Αγορά – Στοά – Πλατεία

Περιοχή Εκτός Σένγκεν: Αγορά – Στοά – Πλατεία

Τι πρέπει να ξέρετε

Σε σχέση με τον αποκεντρωμένο έλεγχο που ίσχυε πριν από το έργο, η νέα διαρρύθμιση διαχωρίζει πλήρως τη λειτουργική δραστηριότητα από την αναψυχή στο αεροδρόμιο. Επιτρέποντας στους επιβάτες να «αφήνουν πίσω τους» εξαρχής τη διαδικασία του κεντρικού ελέγχου, τους δίνει πλέον την άνεση να περιηγηθούν στις νέες, αναβαθμισμένες διαδρομές  και χώρους των εντός και εκτός Σένγκεν περιοχών, χωρίς πίεση χρόνου. Με το νέο κεντρικό σύστημα, η απόδοση των σημείων ελέγχου έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη υποδομή, ενώ, παράλληλα, σημαντική είναι και η βελτίωση της διαδικασίας μετεπιβίβασης, καθώς οι transfer επιβάτες φθάνουν στην πύλη αναχώρησής τους 10 λεπτά ταχύτερα.

Όταν οι επιβάτες περάσουν τον έλεγχο ( διαβατήρια- ταυτότητες) εισέρχονται στους αναβαθμισμένους χώρους που «μαγνητίζουν».

Με έμπνευση από την κλασσική Ελλάδα, στην περιοχή εκτός Σένγκεν δημιουργήθηκαν τρεις  διακριτές εμπορικές ζώνες, σε μια διαδρομή που ξεκινά από την «Αγορά», θυμίζει εμπορικά καταστήματα της Αθήνας καθώς διασχίζει την ενδιάμεση «Στοά» και, στο τέλος της «βόλτας στην πόλη», ολοκληρώνεται στην «Πλατεία» (κομβικό σημείο για τις πύλες αναχώρησης), που συνδυάζει αγορές, φαγητό και αίσθηση χαλάρωσης πριν από την πτήση.

Οι επιτελείς του αεροδρομίου

Αντίστοιχα, η περιοχή εντός Σένγκεν, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή ελκυστικών προτάσεων, εικόνων και εμπειριών. Παραπέμποντας σε μια «βόλτα στη σύγχρονη πόλη», οι επιβάτες ξεκινούν από την «Αγορά», διασχίζουν τον πολυσύχναστο «Δρόμο», περιηγούνται στην «Ελληνική Γειτονιά» για να καταλήξουν στην  «Πλατεία», όπου έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την γαστρονομική ποικιλία με έμφαση στις ελληνικές γεύσεις, απολαμβάνοντας και δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στο χρόνο παραμονής τους!

Η παρουσίαση των χώρων του αεροδρομίου έγινε από τον διευθυντή Τεχνικών υπηρεσιών κ. Κώστα Θεοδωρογιαννόπουλο ενώ παρόντες ήταν και ο Θοδωρής Μακρυνιώτης, Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών και Λειτουργίας Αεροσταθμού.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του αεροδρομίου

Tags
Back to top button