Η πολιτική κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» του Νίκου Κοτζιά, έβγαλε ανακοίνωση σχετική με το πολιτικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μη συμμετοχή στις εκλογές, κάτι που πολλούς τους ξάφνιασε.
Για κάποιους, πάντως, η χθεσινή ανακοίνωση της κίνησης του Νίκου Κοτζιά δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το οριστικό σχίσμα και την επισφράγιση του διαζυγίου με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο «χωρισμός» έχει ρίζες όχι στην επεισοδιακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (τον περασμένο Οκτώβριο), μετά από πρωτοφανή καβγά με τον Πάνο Καμμένο, αλλά πολύ νωρίτερα. Όταν ο μεν Καμμένος ναρκοθετούσε την πορεία Κοτζιά εντός κυβέρνησης, προφανώς επειδή γνώριζε ή αντιλαμβανόταν πως τυχόν ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τον εξανάγκαζε σε αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση. Ο δε Κοτζιάς τον «έδειχνε» ως βαρίδι και επικίνδυνο, καθώς πίσω από την κριτική Καμμένου έβλεπε σκοπιμότητα ακύρωσης της Συμφωνίας και εθνικιστική στάση προκειμένου να διατηρηθούν οι ΑΝΕΛ ως κόμμα και κυβερνητικός εταίρος.
Η μη σθεναρή υποστήριξή του από τους άλλους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό απέναντι στις κατηγορίες Καμμένου οδήγησε σε έκρηξη και αποχώρηση τον Νίκο Κοτζιά από εκείνη τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αργότερα σε έξοδό του από την κυβέρνηση.
Τους είχε «στολίσει» ο Κοτζιάς
Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι εκείνα τα 24ωρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών «στόλισε» με αρκετά κοσμητικά επίθετα τους συνοδοιπόρους του που δεν στάθηκαν στο πλευρό του. Με τον καιρό όμως και την απόδοση μεγάλου μεριδίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πρόσωπό του από τον Αλέξη Τσίπρα, τα πάθη φάνηκε να καταλαγιάζουν, μέχρι την προεκλογική περίοδο όπου ο Νίκος Κοτζιάς, αν και μίλησε με τον Πάνο Σκουρλέτη, «άδειασε» στην Αθήνα τον Νάσο Ηλιόπουλο και στήριξε τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ.
Οι βουλευτικές εκλογές που -αιφνιδίως- προέκυψαν μετά την ευρεία νίκη της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, με τον Νίκο Κοτζιά εκ μέρους την κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» και τον Πάνο Σκουρλέτη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν τη χρυσή τομή για την περαιτέρω συμπόρευση.
Τι προκάλεσε την «έκρηξη» του Κοτζιά
Η Κουμουνδούρου αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (χθες στον Alpha) υποστηρίζουν ότι του ζήτησαν να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε, προτιμώντας να ασχοληθεί με την πανεπιστημιακή του καριέρα. Φαίνεται όμως ότι η απόρριψη των υποψηφιοτήτων που έδωσε για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του «ΠΡΑΤΤΩ» λειτούργησε ως «πυροκροτητής» και ο κ. Κοτζιάς «εξερράγη» και πάλι.
Μάλιστα, ο ίδιος πέρα από την ανακοίνωση που δημοσίευσε χθες έστειλε και τρεις επιστολές στη διάρκεια της ημέρας. Μία προς τον πρωθυπουργό, μία προς τον πρόεδρο της Βουλής και μία προς τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη.
Σε αυτές εκφράζει -κατά πληροφορίες- τη σφοδρή ενόχλησή του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους υποψηφίους που πρότεινε και εξηγεί για ποιον λόγο χωρίζουν οι δρόμοι «ΠΡΑΤΤΩ» και ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιστολή έφτασε στους παραλήπτες όταν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε τις αποφάσεις της επιτροπής ψηφοδελτίων.
Προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ο Τσίπρας
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για ποιον λόγο όλες οι υποψηφιότητες της πρότασης Κοτζιά δεν περπάτησαν. Αντίθετα, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αν η Κουμουνδούρου διέθετε στον «πρώην υπουργό» μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ίσως η στάση του να ήταν διαφορετική. Περιθώρια όμως γι’ αυτό δεν υπήρχαν. Η Κουμουνδούρου μετρά με το σταγονόμετρο τις θέσεις του Επικρατείας, καθώς θέλει να συμβολίσει το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, αλλά και να εντάξει σε αυτό την Έφη Αχτσιογλου και (πιθανότατα) τον Πάνο Σκουρλέτη.
Από κει και πέρα, οι κ. Αποστολάκης, Γραμματικάκης, Παν. Παναγιώτου ή Δ. Χατζησωκράτης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κενή θέση που θα μπορούσε να δοθεί στον κ. Κοτζιά, πόσω μάλλον που ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος.
«Προσπάθησα να τον μεταπείσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha όταν ρωτήθηκε σχετικά, την ώρα που διεκδικούν την επανεκλογή τους με ψήφο στελέχη με μεγάλο ειδικό βάρος, όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Φίλης και ο Ν. Βούτσης.
Η Κουμουνδούρου εμφανώς θέλει να κρατήσει «χαμηλά» το ζήτημα που ανέκυψε με τον Νίκο Κοτζιά και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το σίριαλ, καθώς ήδη από τον πρώην υπ. Eξωτερικών έχουν αποστασιοποιηθεί τόσο ο Νίκος Τόσκας (ανήκει πια στους προεδρικούς) όσο και η Γ. Γεννιά ή ο Γ. Ντζιμάνης.