Μετά την υπογραφή διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους μετανάστες και πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, τα παράδοξα πολλαπλασιάζονται.
Πολλοί ταξιδιώτες έφτασαν σε αεροδρόμια και απαγορεύτηκε να αποβιβαστούν στα αεροπλάνα. «Εχω όλες τις απαραίτητες βίζες αλλά μου λένε ότι δεν μπορώ να επιβιβαστών για την Νέα Υόρκη». Τέτοιες μαρτυρίες πολλαπλασιάζονται από τη στιγμή που υπεγράφη το διάταγμα Τραμπ και απαγορεύει στους πολίτες από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, την Σομαλία, το Σουδάν, την Συρία και την Υεμένη, ακόμη κι αν έχουν πράσινη κάρτα (που σημαίνει ότι ζουν στις ΗΠΑ) να μπουν σε αμερικανικό έδαφος. Ειδικά απαγορεύεται σε Σύρους πρόσφυγες να εισέρχονται στην Αμερική.
Αυτό το διάταγμα προκάλεσε χάος σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου. Περίπου 200 άτομα υπέστησαν ήδη τις συνέπειες του διατάγματος και 100-200 άτομα συνελήφθησαν μόλις έφτασαν στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, περίπου 20 άτομα δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν για τις ΗΠΑ. Τρεις Ιρανοί κατέβηκαν από το αεροπλάνο στην Αυστρία, επτά άτομα μπλοκαρίστηκαν στην Ολλανδία και 15 άτομα δεν μπόρεσαν να φύγουν από την Γαλλία.
Το προσωπικό ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Ο Trita Parsi, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ιραν-Αμερικής έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το προσωπικό ειδοποιήθηκε για τα νέα μέτρα την Παρασκευή στις 16:30 αλλά δεν έλαβαν ακριβείς οδηγίες. Δήλωσε, επίσης, ότι πολλοί ιρανοί πολίτες, οι οποίοι είχαν πράσινη κάρτα, απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν, έψαξαν τα πράγματά τους και ανακρίθηκαν επί πολλές ώρες από την αστυνομία αλλά τελικά του άφησαν να περάσουν. Οι αμερικανικές αρχές επισημοποίησαν τη θέση τους το απόγευμα του Σαββάτου: οι πολίτες των επτά χωρών της λίστας απαγορεύεται να μπαίνουν στις ΗΠΑ, ακόμη κι αν έχουν πράσινη κάρτα.
Αυτό που δείχνει παράλογο είναι ότι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τις επτά μουσουλμανικές χώρες αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των ταξιδιωτών που καταφθάνουν στο αμερικανικό έδαφος: 0.7% ήταν το 2015. Σύμφωνα με τις αμερικανικές στατιστικές, μόνο 72.162 Ιρανοί, Ιρακινοί, Λίβυοι, Σομαλοί, Σουδανοί, Σύροι, και Υεμένιοι πήραν βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ το 2015, σε σύνολο 10,9 εκατομμυρίων διεθνών ταξιδιωτών.
Οι υπεύθυνοι δύο ιρανικών ταξιδιωτικών γραφείων δήλωσαν ότι έλαβαν οδηγίες από τις αεροπορικές εταιρείες Emirates, Turkish Airlines και Etihad Airways, να μην πουλάνε πλέον εισιτήρια σε Ιρανούς που έχουν αμερικανική βίζα γιατί δεν θα τους επιβιβάζουν στα αεροπλάνα.
Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM κάνει ακριβώς το ίδιο. «Θα θέλαμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους επιβάτες μας, αλλά δεν γίνεται πλάον, η είσοδος στις ΗΠΑ απαγορεύεται», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος της KLM και πρόσθεσε ότι αναγκάστηκε να κατεβάσει επτά άτομα που προέρχονταν από αυτές τις χώρες. Η εταιρεία Swiss εφάρμοσε κι αυτή άμεσα το διάταγμα Τραμπ και δήλωσε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή».
Αλλες εταιρείες, όπως η Qatar Airways ή η Air France, στην ίδια κατεύθυνση, ειδοποιούν με μέηλ ή SMS τους επιβάτες ώστε να μην αναγκαστούν να τους αποβιβάσουν από τα αεροπλάνα.
Ετσι, ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο διώχνονται από τις πτήσεις με κατεύθυνση τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά για να ταξιδέψουν.
Το Reuters, για παράδειγμα, πληροφορήθηκε από πηγές του αεροδρομίου στο Κάιρο ότι 6 ταξιδιώτες -5 προέρχονταν από το Ιράκ και 1 από την Υεμένη- απαγορεύτηκε να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ. Ο Mohammed al-Rawi, ένας ιρακινός δημοσιογράφος που ζει στις ΗΠΑ, έγραψε στο Facebook ότι ο πατέρας του δεν μπόρεσε να ανέβει σε ένα αεροπλάνο που έφευγε από το Κατάρ με κατεύθυνση το Λος Αντζελες.
«Ο πατέρας μου είναι 69 ετών, βρισκόταν στο Κατάρ και ετοιμαζόταν να ανέβει στο αεροπλάνο για το Λος Αντζελες για να μας δει και τον έστειλαν στο Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι ο Τραμπ είχε ακυρώσει όλες τις βίζες», έγραψε.
Υπάρχουν επίσης παραδείγματα ταξιδιωτών που πήγαιναν στις ΗΠΑ τη στιγμή που υπεγράφη το διάταγμα Τραμπ και τους συνέλαβαν και κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο, σε όλα τα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στη συνέχεια τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αναφέρει το American-Arab Anti-Discrimination Committee (ADC). Αλλοι πρόσφυγες που πήγαιναν στις ΗΠΑ τη στιγμή που υπεγράφη το διάταγμα κρατήθηκαν στα αεροδρόμια προκαλώντας νομικά ζητήματα. «Ακουσα για ένα άτομο που κρατήθηκε στο αεροδρόμιο και προφανώς οι αστυνομικοί δεν ξέρουν τι να τον κάνουν», δήλωσε στον Guardian ο Ibrahim Hooper, διευθυντής επικοινωνίας του Council on American-Islamic Relations (CAIR).
Αμέσως μετά την υπογραφή του διατάγματος, ειδικοί νομικοί προειδοποίησαν ότι η απαγόρευση ήταν πολύ πιο αυστηρή από ό,τι περίμεναν και ότι έπληττε και άτομα που ζούσαν ήδη στις ΗΠΑ, είτε έχουν πράσινη κάρτα, είτε φοιτητική κάρτα ή κάρτα εργασίας.
«Με δεδομένο ότι το διάταγμα εφαρμόζεται σε όλους τους «ξένους» -όρος που περιλαμβάνει όλους όσοι δεν έχουν την αμερικανική υπηκοότητα- θα μπορούσε να απαγορεύεται για όλους όσοι έχουν έγκυρες πράσινες κάρτες να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, αν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό», εξηγεί ο Stephen Legomsky, πρώην σύμβουλος στις υπηρεσίες Μετανάστευσης επί προεδρίας Ομπάμα. «Πρόκειται για μια απίστευτη ωμότητα», πρόσθεσε.
«Το διάταγμα απαγορεύει την είσοδο σε ξένους που προέρχονται από επτά χώρες αλλά εξαιρεί κάποιους που έχουν διπλωματικές βίζες. Ωστόσο δεν εξαιρεί τους φοιτητές ή τους εργαζομένους που έχουν βίζες περιορισμένου χρόνου και το προηγούμενο διάστημα μπορούσαν να ζουν στις ΗΠΑ επί χρόνια ή να ταξιδεύουν όπως θέλουν εντός και εκτός Αμερικής», σημείωσε.
Ετσι, το ADC πήρε την απίστευτη απόφαση να ζητήσει από τους πολίτες των επτά χωρών να μη φύγουν από τις ΗΠΑ γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να επιστρέψουν. Το National Iranian American Council υιοθέτησε την ίδια στάση, και έγραψε στο σάιτ του στο ίντερνετ ότι «η τελική μορφή του διατάγματος είναι χειρότερη από το προσχέδιο που ήταν γνωστό». Ζητάει λοιπόν στους Ιρανούς που έχουν πράσινη κάρτα «να μην εγκαταλείψουν τη χώρα όσο η κατάσταση παραμένει έτσι».