Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Διαλέξεις για τα χαρακτηριστικά του Κρητικού Χορού στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (φωτό)

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» θα πραγματοποιηθούν τέσσερις θεματικές διαλέξεις με θέμα «Ο Κρητικός Χορός στο σταυροδρόμι του Χθες και του Αύριο».

Τις διαλέξεις θα δώσει ο ερευνητής και δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης.

Γιατί χορεύουμε «σήμερα» κρητικούς χορούς;

Πώς μεταλαμπαδεύεται ένας ολόκληρος πολιτισμός μέσα από τον κρητικό χορό; Τι σημαίνει τελικά «παράδοση»; Πώς διδάσκεται ο κρητικός χορός; Μπορούν οι σύγχρονοι άνθρωποι να χορέψουν όπως χόρευαν πριν από 50 ή 100 χρόνια; Ποιος είναι ο ρόλος του χοροδιδασκάλου κρητικών χορών στην σύγχρονη εποχή; Τι σημαίνει «διδάσκω κρητικούς χορούς;» Πώς γίνεται να συνεχίσουμε αρμονικά την χορευτική έκφραση της Κρήτης χωρίς να αλλοιώνουμε τα βασικά της χαρακτηριστικά; 

Τα παραπάνω ερωτήματα και άλλα πολλά θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά επιθυμούμε να φέρουμε στον ανοιχτό διάλογο επικοινωνίας με όλους όσους ασχολούνται σοβαρά την χορευτική τέχνη της Κρήτης.

«Έχουμε εντοπίσει χορούς και μελωδίες τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πολλά χωριά της Κρήτης χορεύουν τους δικούς τους χορούς και τραγουδούν δικές τους μελωδίες και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι όσοι ασχολούμαστε με την διδασκαλία να τους καταγράψουμε, πριν χαθούν για πάντα» αναφέρει με αφορμή τις διαλέξεις ο Γιάννης Μεγαλακάκης. 

«Από τα Παλαιά Ρούματα των Χανίων έως στην κάτω Ζάκρο στο Λασίθι έχουμε καταγράψει πολλούς χορούς με πολλές διαφορές στην χορευτική έκφραση και ύφος. Παρατηρούμε ότι διαφορετικά εκφράζεται στο χορό αυτός που ζει στο βουνό ή σε ένα ορεινό χωριό με αυτόν που ζει σε πεδινό χωριό ή κοντά στην θάλασσα».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων :

  • Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, 18:00 – 20:00 
  • Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, 18:00 – 20:00 
  • Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, 18:00 – 20:00 
  • Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 18:00 – 20:00

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους /ες ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κρητικό χορό και γενικότερα με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό επιστημονικά, ερευνητικά, επαγγελματικά, οργανωτικά. 

Επίσης σε όσους /ες διδάσκουν ή συμμετέχουν σε χορευτικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Η θεματική θα είναι διαφορετική σε κάθε διάλεξη.

Τις διαλέξεις πραγματοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», με στόχο τη διάδοση και την αγάπη της χορευτικής τέχνης της Κρήτης.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα πρέπει να γίνεται από τους ενδιαφερόμενους τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 210 3243972 και 6971870962.

Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να βρίσκονται στον χώρο του Μουσείου από τις 17:40 για την ομαλή οργάνωση και πραγματοποίηση των διαλέξεων

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων:

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Tags
Back to top button