Διαδήλωση σημειώθηκε έξω από την ρωσική πρεσβεία της Τσεχίας «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» και «Αλτ στον ρωσικό ιμπεριαλισμό» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που βρέθηκαν εκεί χάρη στο κάλεσμα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Περίπου 300 άνθρωποι συμμετείχαν απόψε στη διαδήλωση που οργανώθηκε έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα, παραμονή της 50ής επετείου από τη σοβιετική εισβολή στην τότε Τσεχοσλοβακία για την καταστολή του μεταρρυθμιστικού κινήματος της "Άνοιξης της Πράγας".
"Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ" και "Αλτ στον ρωσικό ιμπεριαλισμό" έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν επίσης σημαίες της Τσεχίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
"Ήμουν 13 ετών τότε, οι γονείς μου υπέστησαν διώξεις σε όλη τους τη ζωή, ο πατέρας μου είχε υπογράψει τη Χάρτα 77 για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω τουλάχιστον τα παιδιά μου να ζήσουν μια καλύτερη ζωή" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλάρα Γκλανκόβα που φορούσε μια κονκάρδα με το σύνθημα "Δεν θα ξεχάσω, δεν θα σιωπήσω".
"Υπάρχουν ασφαλώς παραλληλισμοί της εισβολής του 1968 από τους σοβιετικούς κομμουνιστές και τη σημερινή κατάσταση όπου στη Ρωσία κυριαρχούν πρακτικά οι ολιγάρχες" σχολίασε από την πλευρά του ο Βάτσλαβ Μπόζντεχ, που κατέβηκε στη συγκέντρωση με μια σημαία της Ουκρανίας.
Το παρών στη διαδήλωση αυτή έδωσε και ο Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο ηγέτης των Τάταρων της Κριμαίας που κατήγγειλε τον "επεκτατικό και επιθετικό χαρακτήρα" της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας. "Εκεί πέρα, πίσω από τον φράχτη, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που σκέφτονται κατ' αυτόν τον τρόπο" είπε, δείχνοντας το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στο οποίο είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.
Τη νύχτα της 20ής προς την 21η Αυγούστου 1968, μονάδες του σοβιετικού στρατού υποστηριζόμενες από Βούλγαρους, Ούγγρους, Πολωνούς και Ανατολικογερμανούς στρατιώτες, έβαλαν βίαια τέλος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας και του τότε ηγέτη του, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, που επιδίωκε να εγκαθιδρύσει έναν "σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο".