Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν είναι απλά δημοσίευμα αλλά έκθεση του Τουρκικού Ιδρύματος Θαλασσίων Ερευνών. Ζητούν συνεργασία σε 4 περιοχές στο Αιγαίο

Από τις 13 Μαρτίου 2024 χρονολογείται η αναφορά του Τουρκικού Ιδρύματος Θαλασσίων Ερευνών, με το οποίο η Άγκυρα ζητά επί της ουσίας συνεργασία και συνεκμετάλλευση. Δεν πρόκειται λοιπόν απλά για δημοσίευμα της που επικαλείται πηγές στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας. Η θέση της Ελλάδας είναι πως τα δικά της θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και η Αθήνα δεν θα ρωτήσει κανέναν.

Έξαλλοι οπαδοί του Παναθηναϊκού βρίζουν τους Τούρκους οπαδούς της Φενερμπαχτσέ μετά από επεισόδιο

Το αναφέρει:

«Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία αυτής της θάλασσας. Οι μονομερείς προσπάθειες διατήρησης δεν έχουν ακριβώς πιθανότητες επιτυχίας. Απαιτείται συνεργασία για την προστασία των τεσσάρων προτεινόμενων περιοχών διατήρησης ή θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο Πέλαγος.

  1. Αιγαίο Πέλαγος είναι μια θάλασσα της οποίας η βιοποικιλότητα απειλείται πρόσφατα, κυρίως λόγω παραγόντων όπως η ρύπανση, η υπεραλίευση, τα ξένα είδη και η κλιματική αλλαγή. Η Τουρκία και η Ελλάδα, οι δύο χώρες που έχουν αμοιβαίες ακτές σε αυτή τη θάλασσα, θα πρέπει να συνεργαστούν. Μάλιστα, στο πλαίσιο διμερών μελετών συνεργασίας που ξεκίνησαν το 1988, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για περιβαλλοντικά προβλήματα το 2000.

Ως αποτέλεσμα των επιστημονικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγαίο, υπάρχουν τέσσερις προτάσεις για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές από το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (TUDAV) και συνιστάται η συνεργασία και η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό ανακήρυξη των περιοχών αυτών. Έτσι, μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία της βιοποικιλότητας, των έμβιων πόρων και των κοινών αποθεμάτων. Επιπλέον οι βιότοποι Coraligen, που είναι σπάνιοι στο Βόρειο Αιγαίο, μπορούν επίσης να προστατευθούν.

  1. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για τις Ειδικές Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλότητα στη Μεσόγειο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, στο οποίο είναι συμβαλλόμενα μέρη και οι δύο χώρες, τα μέρη πρέπει να ζητήσουν συνεργασία πριν μια από τις δύο παράκτιες χώρες κηρύξει προστατευόμενη περιοχή. Επομένως οι δύο χώρες έχουν επίσης νομική βάση για συνεργασία.
  2.  Θα ήταν προς όφελος και των δύο εθνών να συνεργαστούν ειλικρινά για την προστασία της θάλασσας στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου. Έτσι, το 30% της προστασίας των ακτών και των θαλασσών μπορεί να επιτευχθεί έως το 2030.

Το 2013, η Τουρκία κήρυξε ως προστατευόμενη περιοχή μια περιοχή μεγαλύτερη από το νησί της Κύπρου, την περιοχή των υποβρυχίων βουνών Finike. Αυτή η περιοχή είναι η μόνη προστατευόμενη περιοχή ανοιχτής θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο και καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία περίπου 40 θαλάσσιων ειδών. Το ίδιο μπορεί να γίνει από κοινού στο Αιγαίο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική απαιτεί συνεργασία για την προστασία της βιοποικιλότητας και των έμβιων πόρων».

Tags
Back to top button