Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Σχέδιο σωτηρίας ζητούν οι Βρυξέλλες

Μία από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες της σύγχρονης ιστορίας της διανύει η ΔΕΗ. Τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τον ουρανό της πάλαι ποτέ κραταιάς επιχείρησης είναι πάρα πολλά και αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια σοβαρή κίνηση, τότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι η επιχείρηση πάει από το κακό στο χειρότερο, είναι και η χθεσινή εικόνα. Μία ημέρα που η θερμοκρασία ήταν λίγο ψηλότερη από το συνηθισμένο, ούτε καν μίνι καύσωνας σε όρους μετεωρολογίας και άρχισαν οι διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής, απόρροια της κακής συντήρησης και της έλλειψης επενδύσεων.

Την προσεχή Παρασκευή η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες θα είναι ζημιογόνα και μάλιστα οι ζημιές θα είναι εξαιρετικά υψηλές, εκτός και αν… γίνει κάποιο θαύμα.

Οι πληροφορίες που ήρθαν στην επιφάνεια στην Αθήνα για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα η παρακολούθηση της εταιρίας ήταν η συνήθης, αλλά τα τελευταία γεγονότα… προήχθη. Έτσι οι Βρυξέλλες την θεωρούν συστημικό κίνδυνο και ο έλεγχος της ΔΕΗ έχει περάσει στα χέρια της DGFIN, ανώτατα στελέχη της οποίας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τους χειρισμούς των τελευταίων ετών και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία.

Οι Βρυξέλλες φέρεται να έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ΝΔ και να έχουν ζητήσει, αν όχι απαιτήσει, να έχουν άμεσα και προς εφαρμογή σχέδιογια την σωτηρία της επιχείρησης, η οποία απειλείται με κατάρρευση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι ανησυχούν για την τύχη της ΔΕΗ, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Βρυξέλλες.

Η ανησυχία για τη ΔΕΗ έγινε ακόμα πιο έντονη την περασμένη εβδομάδα, όταν διέρρευσε το e-mail της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της επιχείρησης προς ανώτατα στελέχη, με το οποίο ενημέρωνε για την άσχημη πορεία των οικονομικών μεγεθών κατά το πρώτο τρίμηνο. Πληροφορίες, που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι η ίδια αρνητική πορεία συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, με βάση το ενημερωτικό mail, οι ζημίες της ΔΕΗ στο πρώτοτρίμηνο ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από το 2018. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γ.Δ. Οικονομικών, εκτός από τις ζημίες, η εταιρεία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο αρνητικό περιθώριο EBITDA, ενώ οι άμεσες ανάγκες ρευστότητας υπολογίζονται σε 300-400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το 2018 κύκλο εργασιών στα 4,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,1%, λειτουργική κερδοφορία EBITDA μειωμένη κατά 44,5%, στα 260,1 εκατ. ευρώ, από 469 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, και ζημίες μετά από φόρους στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (δηλαδή χωρίς τις υπό πώληση μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης) στα 542 εκατ. ευρώ (509 εκατ. προ φόρων). Εάν προστεθούν η απομείωση της αξίας των πωλούμενων μονάδων αλλά και οι ζημίες από τη λειτουργία τους, τότε οι ζημίες μετά από φόρους εκτινάσσονται στα 903,8 εκατ. ευρώ.

Πηγές της εταιρείας δεν επιβεβαιώνουν τα μεγέθη πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο είναι σαφές, όπως παραδέχονται κύκλοι της διοίκησης, ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν υπάρξει έκτακτα έξοδα και απρόβλεπτες εξελίξεις που δεν επέτρεψαν στην εταιρεία να γυρίσει σε κερδοφορία, όπως είχε σχεδιαστεί.

Tags
Back to top button