Θυσία στον βωμό της «αριστερής» διαπραγμάτευσης η ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει μέρος της Δημόσιας Επιχείρησης ηλεκτρισμού με αντάλλαγμα τις συλλογικές συμβάσεις και το σταθερό ποσοστό των ομαδικών απολύσεων.
Η πώληση της «ιερής αγελάδας» της ενέργειας είναι γεγονός και το Μέγαρο Μαξίμου -σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας -άνοιξε την πόρτα σε ιδιώτες επενδυτές για τις μονάδες της ΔΕΗ και την πώληση του 17% που βρίσκεται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Σε πρώτη φάση η συμφωνία για παραχώρηση παγίων της ΔΕΗ δεν θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρικές μονάδες (μόνο λιγνιτικές), καθότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στις τάξεις των συνδικαλιστών. Βέβαια, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν τολμά να εξηγήσει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι η συμφωνία δεν θα αποκλείει τη μελλοντική πώληση και υδροηλεκτρικών αν η κατάσταση της ΔΕΗ δεν βελτιώνεται και δεν μειώνει το μερίδιο στην ελληνική αγορά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο που γράφεται από τους θεσμούς θα υπάρχει αναφορά για υπό όρους συµπερίληψη των υδροηλεκτρικών στο προς διάθεση πακέτο μονάδων της ΔΕΗ.
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία
Πηγές από τους Θεσμούς τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά και οι δανειστές έχουν καταλήξει στην πώληση χαρτοφυλακίου μονάδων που αντιπροσωπεύουν έως το 40% της σημερινής ισχύος των λιγνιτικών (η ΔΕΗ διαθέτει 14 μονάδες ισχύος 3.673 MW). Ξεκινά άμεσα η συνεργασία της ΔΕΗ µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταρτιστεί το χαρτοφυλάκιο των προς πώληση μονάδων, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο σε επενδυτές (market test) και ανάλογα µε το ενδιαφέρον θα δημιουργηθούν ένα ή περισσότερα πακέτα προς πώληση. Επίσης, μέχρι τέλος του 2017 θα γίνει ο διαγωνισμός και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα μεταφερθούν σε τρίτους οι μονάδες.
Πότε θα πωληθούν και υδροηλεκτρικά;
Εφόσον το market test αποτύχει και ταυτόχρονα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για άνοιγμα της αγοράς και μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Πληροφορίες θέλουν στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο να εξετάζεται να περιληφθούν τόσο παλιές όσο και νέες μονάδες, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και υπό κατασκευή ή ανάπτυξη έργα, όπως η Μελίτη 2 ή η Πτολεμαΐδα 5. Δεν αποκλείεται να διατεθούν παλιά εργοστάσια µε μικρή διάρκεια ζωής λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών, τα οποία, όµως, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν εφόσον γίνουν εκτεταμένες επενδύσεις.