Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Deal» της ΕΕ με την Αυστραλία για τα κρίσιμα ορυκτά

Συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων σε κρίσιμα ορυκτά, υπέγραψαν η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δυτικών εθνών να χαλαρώσουν την λαβή της Κίνας στις αλυσίδες εφοδιασμού υλικών απαραίτητων για την υψηλή τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη.

Αξιωματούχοι από την Καμπέρα και τις Βρυξέλλες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης την Τρίτη, το οποίο θα ακολουθήσει η κοινή ανάπτυξη «συγκεκριμένων δράσεων» κατά τους επόμενους έξι μήνες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε έργα ζωτικής σημασίας ορυκτών.

Tο Μνημόνιο Συνεννόησης υπεγράφη εκ μέρους της ΕΕ από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Επίτροπο Εμπορίου Valdis Dombrovskis και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton . Οι υπογράφοντες για την Αυστραλία ήταν η Υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας Madeleine King και ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Don Farrell.

«Η Αυστραλία είναι ομοϊδεάτης εταίρος και παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε έναν πιο βιώσιμο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών για την ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις στην Αυστραλία».

Καύσιμα: Έρχεται «καπέλο» 10 λεπτών στη βενζίνη - Πού και πότε μπαίνει

Ο αγώνας για τα κρίσιμα ορυκτά

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουν εναλλακτικές πηγές κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τσιπ υπολογιστών, ηλιακών συλλεκτών και στρατιωτικού υλικού. Η Κίνα ελέγχει επί του παρόντος μεγάλο μέρος της προμήθειας, αφήνοντας τις ΗΠΑ δυνητικά εκτεθειμένες σε περιορισμούς εξαγωγών δεδομένου του εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η Αυστραλία έχει τεράστια, σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα κοιτάσματα αρκετών κρίσιμων ορυκτών και προσπαθεί να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία της μέσω χρηματοδότησης οχημάτων και φορολογικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό της τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε την Τρίτη, η Αυστραλία και η ΕΕ θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε κρίσιμα έργα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των κοινών επιχειρήσεων, καθώς και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία.

Η συνεργασία καλύπτει ολόκληρη την κρίσιμη και στρατηγική αλυσίδα αξίας ορυκτών: εξερεύνηση, εξόρυξη, επεξεργασία, διύλιση, ανακύκλωση και επεξεργασία εξορυκτικών αποβλήτων.

Εκτός από την από κοινού ανάπτυξη έργων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στην ΕΕ και στην Αυστραλία, η εταιρική σχέση θα διερευνήσει επίσης τη συνεργασία σε χώρες όπου η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν αμοιβαία συμφέροντα, εστιάζοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων . Επιπλέον, προωθεί καινοτόμες και ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες για την εξόρυξη και άλλα έργα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας ορυκτών ζωτικής σημασίας.

Τομείς συνεργασίας

Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της Αυστραλίας και της ΕΕ στους ακόλουθους τομείς:

  • Ενσωμάτωση αλυσίδων αξίας βιώσιμων πρώτων υλών , συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης, από κοινού διευκόλυνσης έργων (π.χ. μέσω κοινών επιχειρήσεων), δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και προώθηση και διευκόλυνση εμπορικών και επενδυτικών δεσμών, διασφαλίζοντας την καλή λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα αυτών κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.
  • Συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία κατά μήκος των αλυσίδων αξίας των πρώτων υλών , συμπεριλαμβανομένης της γνώσης των ορυκτών και της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος.
  • Συνεργασία για την προώθηση υψηλών περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και πρακτικών διακυβέρνησης, καθώς και βελτιωμένη ευθυγράμμιση των πολιτικών, με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό των συνθηκών και της ασφάλειας των εργαζομένων και από την ανάγκη βιώσιμης και ασφαλούς παραγωγής ορυκτών ζωτικής σημασίας.

Η υπογραφή του ΜΣ παρέχει ένα πλαίσιο για τη δημιουργία ασφαλών και βιώσιμων αλυσίδων αξίας κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας. Αυτές οι αλυσίδες αξίας θα υποστηρίξουν την καθαρή ενέργεια και τις ψηφιακές μεταβάσεις και σχετίζονται με άλλους βασικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως η άμυνα και η αεροδιαστημική.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί επίσης τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της για να εμβαθύνει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς, να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της, ιδίως στο πλαίσιο των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών. Η ΕΕ διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο, με συνολικά 74 χώρες. Οι τελευταίες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή περιλαμβάνουν ένα ειδικό κεφάλαιο για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Αυστραλίας.

Επόμενα βήματα

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, θα αναπτυχθεί από κοινού ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένες δράσεις για την εφαρμογή της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Tags
Back to top button