Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαδημητρίου: Έχει δίκιο το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα

Διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποδεικνύεται ότι έχει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα από το 2018 και μετά.

Σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» και απατώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ποια είναι η γνώμη του για την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε ή 10 χρόνια μετά το 2018, ο κ. Παπαδημητρίου δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι «πρόκειται για μία πρόταση που δεν θα πρέπει να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας «είμαι υπέρ της εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Θεωρώ ότι τα υψηλότερα πλεονάσματα δεν είναι απαραίτητα. Μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, θα δούμε σε ποιο ακριβώς ύψος θα πρέπει να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που λέει το ΔΝΤ (σ.σ.: και με το οποίο φέρεται να συμφωνεί ο κ. Παπαδημητρίου), δια στόματος της κυρίας Λαγκάρντ, είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «αναλάβει» επιπλέον λιτότητα και ως εκ τούτου το πρωτογενές της πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το 1,5%».

Πάντως εμφανίζεται πλήρως αντίθετος με την «επιμονή» του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση μέτρων τα οποία δεν θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα, ενώ προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να «υποκύψει σε παράλογες πιέσεις».

Αναφορικά με την αξιολόγηση ο κ. Παπαδημητρίου εκφράζει την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, με επιτυχή τρόπο, έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην χώρα όχι μόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά θα ανοίξει και τον δρόμο προκειμένου να «βγει» στις αγορές έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτηρίζει ως υψηλής σημασίας την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας, καθώς με αυτόν τον τρόπο «θα υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, για τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που πραγματοποιεί, αλλά και για τις τράπεζες αλλά και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις».

newmoney.gr

Tags
Back to top button