Η νέα μονάδα MEDICIS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παρήγαγε για πρώτη φορά ραδιοϊσότοπα, που προορίζονται για νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης.
Η MEDICIS αποσκοπεί στην παροχή μιας ευρείας γκάμας ραδιοϊσοτόπων, μερικά από τα οποία είναι δυνατό να παραχθούν μόνο στο CERN χάρη στη μοναδική εγκατάσταση πυρηνικής φυσικής ISOLDE που διαθέτει.
Το ISOLDE, το οποίο αποτελεί μέρος της επιταχυντικής εγκατάστασης Proton-Synchrotron Booster (PSB) του CERN, είναι ένας διαχωριστής μάζας ισοτόπων, που παράγει ένα ευρύ φάσμα ραδιενεργών δεσμών ιόντων για διάφορα πειράματα.
Το MEDICIS (Medical Isotopes Collected from ISOLDE – Ιατρικά ισότοπα που συλλέγονται από το ISOLDE) θα βοηθήσει τους επιστήμονες και τους γιατρούς να βρουν νέους τρόπους για τη χρήση των ραδιοϊσοτόπων σε απεικονιστικούς, διαγνωστικούς και ακτινοθεραπευτικούς σκοπούς, ιδίως για την καταπολέμηση του καρκίνου και τη διάγνωση των καρδιοπαθειών.
Ένα χημικό στοιχείο μπορεί να υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές ή ισότοπα ανάλογα με τον αριθμό των νετρονίων του πυρήνα του. Μερικά ισότοπα είναι ραδιενεργά από τη φύση τους και γι’ αυτό λέγονται ραδιοϊσότοπα. Κάποια υπάρχουν στη φύση από τα πετρώματα έως το πόσιμο νερό, ενώ άλλα είναι δυνατό να παραχθούν μόνο σε επιταχυντές σωματιδίων.
Η μονάδα MEDICIS χρησιμοποιεί τη δέσμη πρωτονίων υψηλής έντασης του ISOLDE. H πρώτη παρτίδα ραδιοϊσοτόπων που παρήγαγε, είναι ένα ισότοπο του χημικού στοιχείου τερβίου (Terbium 155Tb), το οποίο θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο ραδιοϊσότοπο για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.
Το ISOLDE λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια έχοντας ήδη παραγάγει περίπου 1.300 ισότοπα από 73 χημικές ουσίες. Όμως η νέα μονάδα MEDICIS θα επιτρέψει πλέον την τακτική παροχή ραδιοϊσότοπων που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις της ιατρικής ερευνητικής κοινότητας.
Στο μέλλον το CERN-MEDICIS αναμένεται να παράγει και άλλα ραδιοϊσότοπα με τις κατάλληλες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες ασθένειες.