Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βρετανία: Η ταυτότητα του κόμματος των Συντηρητικών ή «Τόρις» - Ιστορία και θέσεις

Η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές ώστε να ισχυροποιήσει την θέση της απέναντι στις δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις που έπονται με ευρωπαίους ηγέτες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ:

Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1830 ως δεξιό κόμμα με θέσεις υπέρ του καπιταλισμού, των επιχειρήσεων και της μικρότερης δυνατής κυβερνητικής παρέμβασης.

Κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Βρετανίας τον 20ο αιώνα και βρισκόταν στην εξουσία επί 57 χρόνια. Η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-90) είχε κατά γενική ομολογία τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ιστορία της χώρας με την εισαγωγή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για την ελεύθερη αγορά και τον περιορισμό της εξουσίας των εργατικών συνδικάτων.

Το κόμμα πέρασε 13 χρόνια στην αντιπολίτευση έπειτα από την σαρωτική νίκη το 1997 του ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ αλλά επανήλθε στην εξουσία ως βασικό κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον το 2010.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ όπου διαθέτει 330 έδρες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναπάντεχα κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία το 2015 με σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία.

Ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε, όταν έχασε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, το Συντηρητικό Κόμμα αριθμεί 149.800 μέλη.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ:

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι: Διαδέχτηκε στις 13 Ιουλίου 2016 τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση της πρωθυπουργού. Ακολούθησε την γραμμή του Κάμερον υποστηρίζοντας την ψήφο υπέρ της Παραμονής στην ΕΕ και όταν εκείνος υπέβαλε παραίτηση από πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, η Μέι κατέθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή του. Έλαβε την στήριξη πλήθους συναδέλφων της και έπειτα από σειρά διαδοχικών ψηφοφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών προκρίθηκε, μαζί με την Άντρεα Λέντσομ, ως η μια εκ των δύο επικρατέστερων διαδόχων. Λίγες μέρες αργότερα, με την απόσυρση της Λέντσομ από την κούρσα διαδοχής, η Τερέζα Μέι ανακυρήχθηκε πρωθυπουργός. Ωστόσο, μέσα σε δέκα μήνες και με την βοήθεια των θετικών για το πρόσωπό της δημοσκοπήσεων έχει επιβάλει την εξουσία της στο κόμμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος της μέχρι σήμερα δεν συνάντησε εμπόδια: η ξαφνική μεταστροφή στα σχέδιά της για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενος, που περιελάμβανε ο προϋπολογισμός, προκάλεσε αντιδράσεις. Εκείνη ωστόσο επιτράτευσε λογικά επιχειρήματα και μένει να φανεί στις κάλπες αν έπεισε τους ψηφοφόρους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον: Πέραν της Μέι, ο Τζόνσον είναι εκείνος που απασχολεί συχνά τον Τύπο, κυρίως λόγω της πληθωρικής του φύσης και των συχνά αμφιλεγόμενων δηλώσεών του. Ενόψει του δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπόρις Τζόνσον διετέλεσε ένα από τα ηγετικά στελέχη της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ της Αποχώρησης. Μετά την παραίτηση του Κάμερον, ο Τζόνσον ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην υποψήφιότητά του για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, η ξαφνική απώλεια της στήριξης του Μάικλ Γκόουβ στο πρόσωπό του ανέδειξε την υποψήφιότητά του ως διχαστική και εν τέλει δεν υπεβλήθη. Με την πρωθυπουργοποίηση της Τερέζα Μέι, ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Η νέα αρχηγός των Σκοτσέζων Συντηρητικών Ρουθ Ντέιβιντσον: Σε αυτήν πιστώνεται η "αναγέννηση" του κόμματος στη Σκοτία. Θεωρείται η πιο ταλαντούχος πολιτικός της Μεγάλης Βρετανίας σήμερα.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ: "Δεν είμαι μια πολιτικός που επιδεικνύεται. Δεν πηγαίνω να τα πίνω στα μπαρ του κοινοβουλίου. Δεν δείχνω τα συναισθήματά μου, απλά κάνω την δουλειά που έχω να κάνω και μπορείτε να με κρίνετε από τα πεπραγμένα μου".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΪ: "Αντί να είναι ανοιχτή και πρόθυμη να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις και τα εξαιρετικά σύνθετα ζητήματα, εμμένει σε τσιτάτα του τύπου: 'Το Brexit σημαίνει Brexit', "Καμία συμφωνία είναι προτιμότερο από μια κακή συμφωνία", που αποκλείουν τον διάλογο" (σερ Κιρ Στάρμερ, σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit).

ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ:

Η Τερέζα Μέι επιθυμεί μια ισχυρή αυτοδυναμία για να ενισχύσει τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit. Επίσης θεωρείται ότι επιθυμεί να απαλλαγεί από κάποιες από τις δεσμεύσεις του μανιφέστο του προκατόχου της, που της έχουν δέσει τα χέρια.

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ:

Φυσικά το Brexit. Οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της Αποχώρησης από την ΕΕ και παρότι η Μέι χαρακτήριζε την θέση της στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα ως "διστακτικά υπέρ της Παραμονής", περιέγραφε ταυτόχρονα τον εαυτό της ως τον πλέον ικανό ηγέτη που μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT:

Yπέρ. Η Μέι θέλει ένα «καθαρό» Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από την τελωνειακή ένωση, την οποία οι υπέρμαχοι της Αποχώρησης θεωρούν απαραίτητη για να μπορεί η χώρα τους να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες του κόσμου.

Η μεγάλη πλειονότητα των Συντηρητικών βουλευτών υποστήριξαν την θέση της, παρότι λιγοστοί--όπως ο Κεν Κλαρκ, η Άνα Σούμπρι και η Νίκι Μόργκαν--συνέχισαν να τάσσονται υπέρ της Παραμονής μαζί με τον βετεράνο ευρωπαϊστή Μάικλ Χέζελτάιν.

Ωστόσο, αν πιστέψει κανείς τα δημοσιεύματα του Τύπου, η σκληρή στάση της Μέι δεν είναι αρεστή σε ομολόγους της στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φέρεται να είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

ΠΕΝΤΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ:

Το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση

Καμία αύξηση στον ΦΠΑ, αλλά και δέσμευση για καμία αύξηση του φόρου εισοδήματος

Μείωση της καθαρής μετανάστευσης σε "δεκάδες χιλιάδες"

Πλαφόν στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος

Όσοι έχουν περιουσία η αξία της οποίας ξεπερνά τις 100.000 στερλίνες θα πληρώνουν οι ίδιοι για την κοινωνική τους ασφάλιση

Tags
Back to top button