Οκταμελής αντιπροσωπεία μαθητών και προσωπικού του ισραηλινού εκπαιδευτικού κέντρου «Givat Washington» βρέθηκε στην Ελλάδα για να παραδώσει πέντε τόνους ρούχων που συγκεντρώθηκαν σε όλο το Ισραήλ για τους πρόσφυγες.
Εργαζόμενοι και σπουδαστές του εκπαιδευτικού κέντρου με σύνθημά τους «Give a hand» συγκέντρωσαν τους προηγούμενους μήνες ρούχα από όλο το Ισραήλ προκειμένου να ζεστάνουν τους πρόσφυγες κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πολλοί από αυτούς είχαν στις οικογένειές τους μνήμες από την προσφυγιά κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Ανάμεσα σε όσους πρωτοστάτησαν στη συγκέντρωση ειδών ήταν η εθελόντρια, Χάνα Χαντάρι, η οποία διαθέτει κατάστημα με είδη ρουχισμού από δεύτερο χέρι. Κινητήριο δύναμή της, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι γονείς της βρέθηκαν ως πρόσφυγες στην Κύπρο κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και γνωρίστηκαν σε στρατόπεδο φιλοξενίας. «Αυτά που είδα μου θύμισαν τις διηγήσεις των γονιών μου, ειδικά στη Μόρια οι ουρές για τα συσσίτια. Είμαι ευγνώμων που συμμετέχω στην αποστολή», λέει.
Η ίδια, όπως και όλη η αποστολή, δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη βοήθεια που προσφέρουν οι Έλληνες στους πρόσφυγες και σπεύδει να προσθέσει: «Όταν οι γονείς μου βρίσκονταν στην Κύπρο οι Βρετανοί δεν τους άφηναν να πάνε στο Ισραήλ και τους κρατούσαν στο νησί. Τότε οι πρόσφυγες έφταναν με φουσκωτά στο Ισραήλ και τους γύριζαν πίσω. Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Οι Έλληνες βοηθούν τους πρόσφυγες και προσπαθούν να τους φροντίσουν».
Εντυπωσιασμένος από τη στάση των Ελλήνων δηλώνει και ο διευθυντής του «Givat Washington», Γιάκι Σαάντα. «Το προσφυγικό έχει ανατρέψει τις ζωές των κατοίκων και είναι αξιοθαύμαστη η αντίδρασή τους, παρ όλο που ο τουρισμός της Λέσβου έχει πληγεί. Ωστόσο, οι ντόπιοι συνεχίζουν να βοηθούν. Νιώσαμε πολύ μικροί μπροστά σε αυτά που κάνουν οι κάτοικοι», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ως παιδί προσφύγων και ο κ. Σαάντα λέει ότι «οι εικόνες που βλέπαμε με τους πρόσφυγες να φτάνουν στην Ελλάδα μας έχουν ραγίσει την καρδιά και μας ώθησαν να κινητοποιηθούμε. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά με το λίγο που δίνει ο καθένας σίγουρα θα καλυτερέψουν οι ζωές των ανθρώπων. Το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά ανθρώπινο και οφείλουμε να κάνουμε το παν για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».
«Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να βοηθάμε άλλους ανθρώπους. Είναι ωραίο συναίσθημα να τους βοηθάς να κρατηθούν ζεστοί μέσα στο χειμώνα», λέει από την πλευρά της η μαθήτρια, Ναάμα Κανόφσκι. Η συμμαθήτριά της, Ινμπάλ Αμπάρτζελ, συμπληρώνει: «Η σκέψη μου πηγαίνει στο Ολοκαύτωμα. Αν και τότε οι μη Εβραίοι είχαν βοηθήσει τους Εβραίους, όπως τώρα οι Έλληνες βοηθούν τους πρόσφυγες, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα».
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ