Με την Ελλάδα να φαίνεται ότι θα χάσει μία ακόμα προθεσμία αυτό το μήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα ρισκάρει να αναβιώσει την ανταγωνιστική σχέση με τους πιστωτές της χώρας, κάτι που σχεδόν εξώθησε την Ελλάδα εκτός του κοινού νομίσματος το 2015.
Το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στο ΔΝΤ, έναν από τους θεσμούς που επιτηρούν την ελληνική διάσωση, καθώς οι τεχνοκράτες του επιμένουν στη ψήφιση νόμων που θα ενεργοποιήσουν νέες περικοπές στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πλέον η Αθήνα έχει στη διάθεση της μόλις μια εβδομάδα για να γεφυρώσει τις διαφορές με τους πιστωτές της.
Παρότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφωνήσει με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπρόσθετα μέτρα απ’ αυτά που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα στο πακέτο προσαρμογής, συντάχθηκαν τελικά με το Ταμείο προκειμένου να το διατηρήσουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται. Γι αυτό και η στρατηγική της αναζήτησης ευθυνών στο ΔΝΤ για το μπλόκο στη διαπραγμάτευση δεν έχει τύχη να αποδώσει, αφού ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μία πιο «ευθυγραμμισμένη» ομάδα.
«Υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να παρερμηνεύει «πιστωτές- κλειδιά» όπως είναι η Γερμανία και το ΔΝΤ, οι οποίοι δεν πρόκειται να κάνουν συμβιβασμούς στο ζήτημα των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», δηλώνει σε συνέντευξη του o Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες. «Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή και αναβίωση των σεναρίων για Grexit».