Το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιδιώκει, με δηλώσεις του να προκαλεί διαρκώς τις οργισμένες αντιδράσεις ηγετών κρατών – μελών της ΕΕ.
Δηλώσεις, όπως «εάν η Ευρώπη συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, κανείς Ευρωπαίος, δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στους δρόμους» ή οι χαρακτηρισμοί «Ναζί» και «τρομοκράτες» σε χώρες όπως Γερμανία και Ολλανδία, έχουν προκαλέσει, πέραν της οργής των Ευρωπαίων ηγετών και το ενδιαφέρον των αναλυτών για τα κίνητρα του Τούρκου προέδρου.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται φραστικά σε μεγάλες οικονομικές και όχι μόνο δυνάμεις, προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας στη χώρα του.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων βοηθούν τον Erdogan στην εγχώρια εκστρατεία, που διεξάγει, προκειμένου να εδραιώσει τις προεδρικές του εξουσίες στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.
Κάλλιστα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte θα μπορούσε να αγνοήσει τις «κραυγές» του Τούρκου προέδρου εναντίον της κυβέρνησής του αλλά δεν το έκανε γιατί είχε μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές στις 15/3/2017 και τον εθνικιστή αντίπαλό του Geert Wilders.
Ο Erdogan συχνά -πυκνά επικαλείται τους Τούρκους, που ζουν στην Ευρώπη και επεδίωξε να διοργανώσει συγκεντρώσεις του κόμματός του στις χώρες τους ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.
Στο σημείο αυτό επήλθαν οι απαγορεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών, που δείχνουν τελικά να ενισχύουν τα σχέδια του Τούρκου προέδρου.
Στην Ευρώπη ζουν περί τα 4,6 εκατομμύρια Τούρκων ομογενών, που όμως δεν ψηφίζουν μαζικά τον Erdogan, αν και το κόμμα του παραμένει πρώτο, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Συνεχώς αυξάνεται η υποστήριξη προς κόμματα αντιπολιτευόμενα στον Erdogan ή και προς τους Κούρδους.
Πολλοί είναι εκείνοι επίσης, που αδιαφορούν για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα καταγωγής τους.
Ο Erdogan κατά κάποιο τρόπο «χρησιμοποιεί» τους Τούρκους ομογενείς σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, προκειμένου να ενισχύσει το « ηγετικό του προφίλ» στην Τουρκία.
Στην επιδίωξή του αυτή ο Erdogan αξιοποιεί και τις ανησυχίες εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης, που φοβούνται μουσουλμανική επέλαση στη Γηραιά Ήπειρο, όταν σε ομιλία του στο Εκισεχίρ ο Τούρκος προέτρεπε τους Τούρκους ομογενείς «να κάνουν 2-3 παιδιά γιατί θα είναι η καλύτερη απάντηση στις αδικίες εναντίον τους».
Πάντως κάποια στιγμή το «πολιτικό θέατρο» τελειώνει και η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να επανέλθει σε συζητήσεις με την ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της και να συζητήσει θέματα, όπως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ενισχυμένος θα βγει ο Erdogan, αφού θα έχει εδραιώσει την προεδρική του εξουσία αλλά και οι εθνικιστές της Ευρώπης, που θα αναφέρουν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ως επιβεβαίωση των θεωριών τους περί μουσουλμανικού κινδύνου για τη Γηραιά Ήπειρο.