Υπάρχει ένα είδος αράχνης που έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες με την ταχύτητα της περιστροφής της.
Τόσο άφωνους που ψάχνουν πια τρόπους να μιμηθούν τις κινήσεις της ώστε να αναπτύξουν πολύποδα ρομπότ που να κινούνται όπως αυτή.
Οι αράχνες της οικογένειας των Selenopidae λοιπόν έχουν δαμάσει τη φυσική με τρόπους που μας ξεπερνούν. Περιστρέφονται ακαριαία για να πιάσουν τη λεία τους, τόσο ακαριαία που είναι το ταχύτερα περιστρεφόμενο ζώο του πλανήτη μας, αγγίζοντας ακόμα και την αστρονομική ταχύτητα των 3000 μοιρών το δευτερολεπτο!
Την ανακάλυψη έκανε ο εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Yu Zeng, και η εντομολόγος της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια, Sarah Crews, καταγράφοντας με τη βοήθεια επιστημονικής κάμερας την αστραπιαία περιστροφική της κίνηση για να πιάσει γρύλους.
Εννοείται ότι η ανάλυση του υλικού έγινε σε αργή κίνηση, μιας και όταν νιώσει πως η λεία της είναι κοντά (πιάνει τις διαφοροποιήσεις στα ρεύματα του αέρα), χρειάζεται μόλις 1/8 του δευτερολέπτου για να γυρίσει και να χτυπήσει. Αυτό μας εξηγούν στη μελέτη τους στο «», ότι το μυστικό κρύβεται στο πώς χρησιμοποιούν τα αδύνατα και μακριά πόδια τους.
«Βρήκαμε πως τα πόδια της που είναι πιο κοντά στη λεία αγκυροβολούν στο έδαφος, δημιουργώντας ένα σημείο στήριξης από το οποίο μπορεί η αράχνη να φέρει τον κορμό της κοντύτερα στη λεία», εξηγεί ο Zeng. Και μετά πιέζει τα άλλα της πόδια στο έδαφος, δημιουργώντας ροπή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ισοδύναμο τριών πλήρων περιστροφών στον χρόνο που χρειάζεται σε μας τους ανθρώπους να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας.
Πραγματικά απίστευτο…