![Αυτή ήταν η πιο αμαρτωλή πόλη της Αρχαίας Ελλάδας!](https://news-on.net/images/posts/February 2025/auti-itan-i-pio-amartoli-poli-tis-arkhaias-elladas.webp?455f3a3f957cf7acc786daa4b2131cd0)
Η Κόρινθος θεωρείται συχνά η πιο “αμαρτωλή” πόλη της Αρχαίας Ελλάδας, λόγω της φήμης της για την ιερή πορνεία και τη χαλαρή ηθική της.
Στην Ακροκόρινθο (την ακρόπολη της πόλης) υπήρχε μεγάλο ιερό της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, υπήρχαν ιερόδουλες που πρόσφεραν τις “υπηρεσίες” τους στους προσκυνητές ως θρησκευτική πρακτική.
Η λέξη “κορινθιάζεσθαι” χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για να περιγράψει την έκλυτη ζωή και την ακολασία.
Συγγραφείς όπως ο Στράβων και ο Αριστοφάνης αναφέρουν ότι η Κόρινθος ήταν διάσημη για τις διασκεδάσεις της.
Ως σημαντικό λιμάνι με διεθνείς επαφές, η Κόρινθος είχε μεγάλη ροή πλούτου και ξένων επιρροών. Η ευημερία της την έκανε κέντρο απολαύσεων, συμποσίων και διασκέδασης.
Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Κόρινθο, διέδωσαν ακόμη περισσότερο τη φήμη της ως “πόλη της αμαρτίας”. Ο Απόστολος Παύλος, όταν επισκέφθηκε την Κόρινθο, καταδίκασε τη χαλαρή ηθική της.
Αν και πολλές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας είχαν περιοχές ηδονής και πολυτέλειας, η Κόρινθος ξεχώριζε για τη σύνδεση της με την Αφροδίτη, τις ιερόδουλες και τη φήμη της ως κέντρο απολαύσεων. Αν υπήρχε μία “αμαρτωλή πόλη” στην αρχαιότητα, αυτή ήταν η Κόρινθος, όπως αναφέρει το Sportime.gr.
Στα σύνορα της σημαντικής πόλης-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου, ήταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου, εκτείνονταν από τα ανατολικά του σημερινού νομού Κορινθίας έως τα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας και συνόρευε με το Άργος, τα Μέγαρα, την Επίδαυρο και τη Σικυώνα. Η Αρχαία Κόρινθος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους πολέμους της Κλασικής περιόδου. Μέλος της ελληνικής συμμαχίας κατά των Περσών, συμμετείχε με 40 πλοία στη μάχη της Σαλαμίνας ενώ έστειλε 5.000 οπλίτες στην περίφημη μάχη των Πλαταιών.
Οι Κορίνθιοι έλεγχαν τον Ισθμό, έχοντας έντονη εμπορική δραστηριότητα - έως ότου απειληθήκαν από την Αθήνα. Αυτή ήταν και μία από τις αιτίες για την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ.) καθώς ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πόλεων ήταν μεγάλος. Η Αρχαία Κόρινθος τάχθηκε με την πλευρά των Σπαρτιατών, κατά των Αθηναίων, προσφέροντας τόσο ισχυρό στόλο, το μοναδικό που μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτόν της Αθήνας!