Εχουν εξουδετερώσει χιλιάδες πυρομαχικά αλλά μόνο μία βόμβα έριξε περισσότερο φως στην επικίνδυνη δουλειά τους και έκανε τον κόσμο να αγωνιά να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον «εκρηκτικό» τρόπο δουλειάς τους.
Για τον Θωμά Δαούτη, διοικητή του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ) και τον υπολοχαγό του ΤΕΝΞ Ευστάθιο Λαγό, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας που κατέβηκε στον λάκκο, όπου υπήρχε η βόμβα στο Κορδελιό για να την απενεργοποιήσει, το μόνο αξιοσημείωτο της επιχείρησης ήταν ότι έλαβε χώρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
«Γενικώς, έχουμε εκπαιδευτεί σαν μονάδα για να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά, οπότε δεν ήταν κάτι που μπορούσε να μας τρομάξει. Το μόνο διαφορετικό που μας προκάλεσε κάποια προβλήματα, ήταν ότι βρισκόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, επομένως χρειαζόταν άριστος συντονισμός με όλους τους φορείς ώστε να γίνει η επιχείρηση», εξηγεί ο κ. Λαγός.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η εξαιρετικά καλή κατάσταση της βόμβας, ενείχε κινδύνους για τους πυροτεχνουργούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση απενεργοποίησής της».
«Δεν ήταν σχεδόν καθόλου διαβρωμένη, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να επιχειρήσουμε σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, και στο εσωτερικό του θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή», διευκρινίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι «όσο η βόμβα ήταν θαμμένη και δεν την πείραζε κανείς, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκραγεί αλλά τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, θα έπρεπε να απομακρυνθεί».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επηρέαζε τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας υποτιθέμενος σεισμός, ο κ. Λαγός είναι κατηγορηματικός: «Θεωρώ ότι λόγω του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο, θα ήταν πολύ δύσκολο να την επηρεάσει ένας σεισμός, γιατί το χώμα ήταν βαλτώδες που σημαίνει ότι ήταν αρκετά καλά προστατευμένη».
Όσο για το αν υπάρχουν άλλες βόμβες στο Κορδελιό, όπου το ΤΕΝΞ επιχείρησε για πρώτη φορά, ο διοικητής του Τάγματος δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει αλλά σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η περιοχή βομβαρδίστηκε κατά το 1944 από τις συμμαχικές δυνάμεις.
«Παρόμοιες βόμβες έχουμε αντιμετωπίσει στο αεροδρόμιο Μακεδονία όπου έχουμε εξουδετερώσει και καταστρέψει 14 βόμβες. Η διαφορά βέβαια είναι ότι δεν είναι στον αστικό ιστό, ωστόσο, ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας» σημειώνει ο κ. Δαούτης. Προσθέτει δε, ότι ειδική μονάδα του ΤΕΝΞ, υπό το Γ΄ Σώμα Στρατού, επιχειρεί καθημερινά σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τον Εβρο μέχρι τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά.
«Στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε και στο στρατόπεδο Γκόνου, στο πλαίσιο των εργασιών του ΤΑΡ όπου από τα 200 συνολικά στρέμματα, μας έχουν μείνει για «εκκαθάριση» 12-13 στρέμματα, έχοντας ήδη εξουδετερώσει 23000 πάσης φύσεως πυρομαχικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΤΕΝΞ. Αλλωστε, όπως υπενθυμίζει, «επειδή ο ελλαδικός χώρος αποτέλεσε έναν χώρο όπου διαχρονικά λόγω της γεωγραφικής του θέσης, διεξήχθησαν ευρύτερες μάχες, η ελληνική γη είναι πλούσια σε πάσης φύσεως εκρηκτικούς μηχανισμούς».
«Υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως «ύποπτοι χώροι» και με πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Στρατού,διενεργούμε έρευνες κάθε χρόνο. Τέτοιες είναι στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα όπου σε έκταση 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, έχουν βρεθεί και εξουδετερωθεί 400.000 πάσης φύσεως εκρηκτικοί μηχανισμοί» καταλήγει ο κ.Δαούτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ