Πριν από έναν χρόνο ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή την επίμονη στάση του για το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου. Σήμερα σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt αισθάνεται δικαιωμένος για την πολιτική του στο προσφυγικό και προχωρεί στη διατύπωση νέων προτάσεων που προκαλούν αίσθηση όπως για παράδειγμα η επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δεν παραλείπει μάλιστα να επισημάνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία καθώς όπως επισημαίνει η χώρα αυτή δεν έχει θέση στην ΕΕ.
Η Die Welt κατέγραψε την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Γευγελή ο Αυστριακός Υπουργός Eξωτερικών και σημείωσε στο δημοσίευμά της ότι αισθάνεται επιβεβαιωμένος και ζητά τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων και για άλλους δρόμους προσφυγικών ροών, όπως μέσω της Μεσογείου. Για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ο Κουρτς είναι της άποψης ότι λειτουργεί μερικώς γιατί «δεν λειτουργεί η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάτι όμως που δεν είναι δραματικό δεδομένου ότι λόγω του ότι η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, δεν έρχονται πρόσφυγες προς την Ελλάδα».
«Είναι άδικο για χώρες όπως η Αυστρία, οι οποίες σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού έχουν δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, να πάρουν ξαφνικά κι άλλους», παρατηρεί ο Ζεμπάστιαν Κουρτς. «Η Ιταλία και η Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το προσφυγικό κύμα». Στην ερώτηση τι θα πρέπει να γίνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Κουρτς έχει έτοιμη την απάντηση: «Να γυρίσουν πίσω, στην Τουρκία, στις χώρες από όπου ήρθαν ή σε ασφαλή κέντρα ασύλου εκτός ΕΕ» κάνοντας αναφορά στο Λίβανο, την Τυνησία ή ακόμη και τη Γεωργία.
«Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη»
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό επικαλούμενος το αυστραλιανό πρότυπο. «Όποιος ξεκινά από τη χώρα του και θέλει να περάσει τα σύνορα παράνομα, θα ανακόπτεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα επιστρέφει είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά σε τρίτες χώρες ή στη χώρα από όπου ήρθε. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η μαζική παράνομη μετανάστευση. Διότι η πλειοψηφία τους δεν αναζητεί μόνο ασφάλεια στην Λαμπεντούζα ή τη Λέσβο, αλλά και μια καλύτερη ζωή στην Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία, ανθρώπινα κατανοητό, αλλά ανέφικτο στην πράξη».
Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς σημειώνει ότι τελευταία η χώρα έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες με τις μαζικές συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων. «Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρέπει να γίνει σαφές ότι μια τέτοια Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά.