Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυξημένα τα γαστρεντερικά συμπτώματα στα παιδιά που περνούν κορονοϊό

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια μπορούσαν να παρατηρούνται ακόμα και έξι μήνες ή περισσότερο μετά την ανάρρωσή τους από την αρχική λοίμωξη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα την αιτία του φαινομένου. Ωστόσο προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μείνει για καιρό στη γαστρεντερική οδό. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τις αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως ζουν σε αυτό.

Ρόλο μπορεί να παίζει και η υπερέκφραση ενός ενζύμου (λέγεται ACE2) στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. O κορωνοϊός SARS-CoV2 που προκαλεί την COVID είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με αυτό το ένζυμο, προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή και βλάβες στο βλεννογόνο. Η συνέπεια μπορεί να είναι ναυτία, έμετος, πόνος στην κοιλιά και διάρροια.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος αναπτύξεως νέων γαστρεντερικών συμπτωμάτων μετά την COVID είναι αυξημένος και στους ενήλικες.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές συνέκριναν την πορεία της υγείας 1.576.933 παιδιών, τα 413.455 εκ των οποίων είχαν περάσει COVID. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 7,3 χρόνια και το 52% ήταν αγόρια.

Όλα τα παιδιά είχαν εξετασθεί ή/και νοσηλευτεί σε 29 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά που είχαν περάσει COVID είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γαστρεντερικά συμπτώματα τους πρώτους έξι μήνες από την ανάρρωσή τους. Ειδικότερα, τέτοια συμπτώματα είχε:

  • Το 8,64% όσων είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό
  • Το 6,85% όσων δεν είχαν νοσήσει από αυτόν

Το αντίστοιχο ποσοστό 2 χρόνια αργότερα ήταν κατά 28% υψηλότερα σε όσα είχαν νοσήσει. Ειδικότερα, γαστρεντερικά συμπτώματα είχε:

  • Το 12,6% των παιδιών που είχαν περάσει COVID
  • Το 9,47% όσων δεν είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό

Τι  συμπτώματα είχαν

Πιο αναλυτικά, οι πιθανότητες που είχαν τα παιδιά να ταλαιπωρούνται από επίμονο πόνο στην κοιλιά ήταν κατά 14% υψηλότερες σε όσα είχαν νοσήσει από COVID. Τον εκδήλωσε το 2,54% και το 2,06% των παιδιών, αντιστοίχως.

Άλλα συμπτώματα που ήταν πιο συχνά στα παιδάκια που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός ήταν:

  • Διάρροια (2,3% έναντι 1,57% των παιδιών, αντιστοίχως)
  • Κρίσεις εμέτου (2,98% έναντι 2,29%)
  • Δυσκοιλιότητα (2,94% έναντι 2,42%)
  • Κρίσεις ναυτίας (0,81% έναντι 0,56%)
  • Τυμπανισμός (0,28% έναντι 0,23%)

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να ταλαιπωρούνται από τέτοιου είδους συμπτώματα είχαν τα παιδιά που είχαν χρειασθεί νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ιστορικό της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν, όταν αξιολογούνται παιδιά με επίμονα γαστρεντερικά συμπτώματα, τόνισαν οι ερευνητές.

Tags
Back to top button