ΗΠΑ • 08/05/2021 - 8:48
Αποτυχημένη η πρώτη δοκιμή υπερηχητικού όπλου από τις ΗΠΑ: Παραμένουν πίσω από Ρωσία και Κίνα
Οι Αμερικανοί θέλουν να τα έχουν σε υπηρεσία μέχρι το 2025
Οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται πίσω από την Ρωσία στο σημαντικότερο οπλικό σύστημα του μέλλοντος που είναι η εξέλιξη πολυηχητικών όπλων.
Οι Ρώσοι τα έχουν ήδη και συνεχίζουν να τα εξελίσσουν αντίθετα οι Αμερικανοί προσχώρησαν στην πρώτη απόπειρα δοκιμαστικής εκτόξευσης του πολυηχητικού ARRW της USAF, η οποία κατέληξε σε αποτυχία.
H Αμερικανική Αεροπορία (USAF) γνωστοποίησε το τελευταίο διάστημα, ότι η αρχική δοκιμή εκτόξευσης του πολυηχητικού πυραύλου AGM-183A ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), από βομβαρδιστικό αεροπλάνο τύπου B-52H που είναι αποσπασμένο στη δύναμη της 419ης Μοίρας Δοκιμών, δεν υλοποιήθηκε τελικά λόγω προβλημάτων στη διαδικασία που προηγείται της εκτόξευσης του όπλου από το αεροσκάφος-φορέα.
Το B-52H απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Edwards της USAF και πέταξε σε δεσμευμένη περιοχή του πεδίου δοκιμών Point Mugu, πάνω από τον Ατλαντικό.
Η αποτυχημένη αυτή πρώτη απόπειρα εκτόξευσης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι σηματοδοτεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του όπλου.
Η εξέλιξη και παραγωγή πολυηχητικών όπλων στις ΗΠΑ έχει λάβει υψηλή θέση στις εξοπλιστικές προτεραιότητες, δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη κατηγορία όπλων τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Κίνα. Και οι δύο αυτές χώρες έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στα πολυηχητικά όπλα και διατηρούν αρκετούς τύπους σε υπηρεσία.
Η φιλοσοφία του ARRW της Lockheed Martin είναι ακριβώς η ίδια, καθώς το όπλο προορίζεται για την καταστροφή υψηλής αξίας στόχων σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Αμέσως μετά την εκτόξευσή του από το αεροσκάφος-φορέα, επιταχύνει σε πολύ υψηλές ταχύτητες με τη χρήση ενός ισχυρού πυραυλοκινητήρα. Ο οποίος κατόπιν αποσπάται από την πολεμική του κεφαλή η οποία κατολισθαίνει προς το στόχο με ταχύτητα πλεύσης 20 μαχ, όπως υποστηρίζεται.
Η Αμερικανική Αεροπορία επιδιώκει την ένταξη του όπλου σε υπηρεσία το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε πριν από το 2025, δεδομένου ότι το ρωσικό αντίστοιχο όπλο από πλευράς διαστάσεων, βάρους και δυνατοτήτων, το Kinzal, βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία…
Εκτός από το B-52H, το AGM-183A ARRW σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί και στα βομβαρδιστικά B-1B, καθώς και στο F-15X που θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ενός μόνο τέτοιου όπλου στον κεντρικό κοιλιακό αναρτήρα της ατράκτου.
Στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη το ARRW θα φέρεται σε μεγαλύτερους αριθμούς στους ειδικούς περιστρεφόμενους φορείς όπλων στην καταπακτή οπλισμού. Ήδη τέτοια δυνατότητα υπάρχει με τους AGM-158 JASSM.
To Β-52Η με το ARRW επέστρεψε με ασφάλεια στην αεροπορική βάση Edwards, ενώ η κατασκευάστρια Lockheed Martin που εμπλέκεται σε αρκετά προγράμματα ανάπτυξης πολυηχητικών όπλων, έχοντας υπογράψει συμβόλαια συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη δοκιμή, λόγω της άκρως απόρρητης φύσης του προγράμματος.