Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ κέρδιζε δισεκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο των εθιστικών αμφεταμινών Captagon, το οποί εξήγαγε κυρίως προς τις πλούσιες σε πετρέλαιο αραβικές χώρες του Κόλπου. Το ναρκωτικό χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς και από άτομα με σωματικά απαιτητικές εργασίες για να διατηρούνται σε εγρήγορση.
Φέρεται επίσης να καταναλώνεται από τους τρομοκράτες του ISIS και της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποίησαν τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, γεγονός που έχει αποδώσει στο Captagon το προσωνύμιο «ναρκωτικό του ISIS».
Την αποθήκη που κατασχέθηκε σήμερα διαχειριζόταν ο αδελφός του Άσαντ, Μάχερ αλ Άσαντ, αναφέρουν συριακές πηγές, ενώ κυκλοφόρησαν ήδη βίντεο από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στα social media.
Κέρδη άνω των 5 δισ. δολαρίων για την κυβέρνηση Άσαντ το 2021 από τις πωλήσεις Captagon
Η παραγωγή του φαρμάκου Captagon στη Συρία φέρεται να έχει σταματήσει μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «The National», που επικαλείται Ιορδανό και Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η διασυνοριακή ροή του ναρκωτικού αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, καθώς από το 2018 και μετά ποσότητες του Captagon αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων διακινήθηκαν λαθραία από τη Συρία σε άλλες αραβικές χώρες μέσω της Ιορδανίας. Με βάση τις ίδιες πηγές, το 2021 η κυβέρνηση της Συρίας εκτιμάται ότι κέρδισε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις του Captagon.
Οι έμποροι στόχευαν συχνά τα πλούσια κράτη του Κόλπου, οδηγώντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες.
Η εξάπλωση του Captagon διευκολύνθηκε από καρτέλ που συνδέονται με την Τέταρτη Τεθωρακισμένη Μεραρχία της Συρίας και πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αποτελούσε βασική πηγή εσόδων για την άρχουσα ελίτ στη Δαμασκό, καθώς και για τη Χεζμπολάχ και άλλους μη κρατικούς φορείς, ανέφερε το «The National» που επικαλείται αξιωματούχους ασφαλείας της περιοχής.