Ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο έχει ξεκινήσει προκειμένου η Ευρώπη να μπορεί να εφοδιάζεται επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να δώσει τέλος στην εναπομείνουσα προμήθεια που λαμβάνει από τη Ρωσία.
Όπως αναφέρει το newsit.gr, μετά την πρόσφατη λήξη των ροών μέσω της Ουκρανίας, η ΕΕ ουσιαστικά δέχεται ρωσικό αέριο από δύο πηγές: Τον αγωγό Turk Stream μέσω Τουρκίας και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η μέχρι τώρα κοινή κατανόηση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον ήταν ότι η Ευρώπη θα έδινε τέλος στο ρωσικό αέριο το αργότερο ως το 2027. Στο μεσοδιάστημα οι ΗΠΑ και άλλα κράτη-παραγωγοί θα αύξαναν τις δικές τους ποσότητες ώστε να αντισταθμίσουν πλήρως το κενό. Με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, ούτε θα οδηγούνταν σε νέα κρίση όπως αυτή του 2022.
Φυσικό αέριο: Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας
Εντούτοις, οι νέες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας προκαλούν ήδη πρόβλημα: Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στόχευσε τους δύο μεγάλους σταθμούς εξαγωγής LNG της Ρωσίας, πράγμα που δυσκολεύει το εμπόριο μεταξύ της χώρας και των πελατών της.
Αν όντως περιοριστούν ήδη από φέτος τα ρωσικά φορτία, αυτό θα δυσκολέψει σημαντικά την Ε.Ε διότι η παγκόσμια αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντισταθμίσει τις απώλειες. Το κενό που άφησε το χαμένο ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας ήταν της τάξης του 5% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης και οδήγησε σε τιμές στα 45-50 ευρώ. Αν χαθεί και το ρωσικό LNG, που είναι πολύ περισσότερο σε όγκους, τότε προφανώς και η τιμή θα αυξηθεί αρκετά πιο πάνω.
Ορισμένοι αναλυτές έκαναν ήδη λόγο για νέα ενεργειακή κρίση αν προκριθεί το παραπάνω σενάριο κατά το φετινό έτος. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές του αερίου το 2022 είχαν χτυπήσει προσωρινά ακόμα και τα 300 ευρώ, άρα το θέμα είναι πολύ σοβαρό για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο επενδυτής Κιμ Μπένι τόνισε σχετικά στο Twitter ότι “η αποκοπή 40 εκατ. κ.μ. ημερησίως ρωσικών εισαγωγών από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο θα έφερνε την ισορροπία της Ε.Ε. σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο με μηδενικό περιθώριο”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανερωθεί πόσο θα επηρεαστούν οι εν λόγω ποσότητες, ενώ προς το παρόν η εικόνα παραμένει ομαλή.