Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποθηκευμένο DNA σε έναν κρύσταλλο θα μπορούσε να «ξαναζωντανέψει» την ανθρωπότητα, δισεκατομμύρια χρόνια μετά τον αφανισμό της

Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες αποθήκευσαν ολόκληρο το γονιδίωμα ανθρώπου σε έναν κρύσταλλο, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει την ανθρωπότητα, σε περίπτωση αφανισμού της. 

Σύμφωνα με το , η ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (ORC) χρησιμοποίησε λέιζερ για να εγγράψει τα δεδομένα σε έναν 5D κρύσταλλο, ο οποίος μπορεί να επιβιώσει για δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο κρύσταλλος - σε αντίθεση με άλλες μορφές αποθήκευσης – δεν φθίνει και δεν  υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο περιέγραψε τον κρύσταλλο - που ισοδυναμεί με τηγμένο χαλαζία - ως ένα από τα πιο «χημικά και θερμικά ανθεκτικά υλικά στη Γη».

Μπορεί να αντέξει τεράστιες δυνάμεις, ακραίες θερμοκρασίες και «έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία».

Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο στο μέλλον για την καταγραφή των γονιδιωμάτων των απειλούμενων με εξαφάνιση φυτικών και ζωικών ειδών. 

Υπάρχει όμως ένα «εμπόδιο» στην επαναφορά ζωής.

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η συνθετική δημιουργία ανθρώπων, φυτών και ζώων χρησιμοποιώντας μόνο γενετικές πληροφορίες.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Kazansky, είπε ότι η μακροζωία του 5D κρυστάλλου σήμαινε ότι οι πληροφορίες θα ήταν διαθέσιμες στους επιστήμονες,  όταν και εάν πραγματοποιηθεί πρόοδος  στην γενετική. 

 «Γνωρίζουμε από άλλες  εργασίες συναδέλφων ότι γενετικό υλικό απλών οργανισμών μπορεί να συντεθεί και να χρησιμοποιηθεί σε ένα υπάρχον κύτταρο, για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ζωντανό δείγμα σε ένα εργαστήριο» δήλωσε.

«Ο κρύσταλλος 5D μνήμης ανοίγει δυνατότητες σε άλλους ερευνητές να δημιουργήσουν μια αιώνια αποθήκη γονιδιωματικών πληροφοριών, από την οποία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πολύπλοκοι οργανισμοί όπως φυτά και ζώα, εάν το επιτρέψει η επιστήμη στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. 
 

Tags
Back to top button