Απορρίφθηκε με την υπ’ αριθόν 622/2021 απόφαση του Αρείου Πάγου η αίτηση του Κώστα Πάσσαρη, με την οποία ζητούσε την αναίρεση των καταδικαστικών σε βάρος του αποφάσεων και των ποινών που του επιβλήθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (4 φορές ισόβια και 49 χρόνια κάθειρξη) σχετικά τις δολοφονίες των αστυνομικών κατά την αιματηρή απόδρασή του από το νοσοκομείο «Γενικό Κρατικό» το 2001.
Στην αίτηση, ισχυριζόταν, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του καθώς δεν μεταφέρθηκε από τη Ρουμανία στην Ελλάδα ώστε να παραστεί αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο και γιατί δεν του δόθηκαν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της υπέρβασης του εύλογου χρόνου της δίκης, που ζήτησε δια του συνηγόρου του στο ακροατήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώθηκε η αιτιολογία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών πως η δήθεν καλή συμπεριφορά του και μετάνοια στις φυλακές έγινε κυρίως κατά μεθόδευση για να ζητήσει στη συνέχεια ελαφρυντικά ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων όπου εκκρεμούσαν τα σε βάρος του εγκλήματα ανθρωποκτονιών, ληστειών κλπ με απειλούμενες ιδιαίτερα μεγάλες ποινές.
Ρητά διαπιστώθηκε από την απόφαση, πως «καμία συμπεριφορά του στις Φυλακές δεν εκδηλώθηκε αυτοβούλως. Ήταν αποτέλεσμα φόβου και καταναγκασμού στις σκληρές φυλακές της Ρουμανίας όπου δεν είχε άλλη επιλογή. Η δε “μεταστροφή” του στα θεία την οποία βεβαίωνε με επιστολή του στο δικαστήριο γνωστός Αρχιμανδρίτης, δεν αποτελούσε μετάνοια για τους ανθρώπους που σκότωσε και την δυστυχία που είχε προκαλέσει στους συγγενείς των θυμάτων αλλά προσπάθειες προσποίησης».
Στην ίδια απόφαση ρητά αναφέρεται πως το γεγονός ότι προσποιείται, καταφαίνεται από την άρνησή του, να πράξει το ελάχιστο, που όφειλε, δηλαδή να δώσει πληροφορίες για τους συνεργούς του, -που ήταν πολλοί και επικίνδυνοι- και για εκείνους που του προμήθευσαν το όπλο στις φυλακές, με το οποίο σκότωσε τους δύο αστυνομικούς και αποπειράθηκε να σκοτώσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο στο «Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών» στις 16/2/2021.
Με την ίδια αίτηση αναίρεσης, ζητούσε «να σπάσουν τα ισόβια» γιατί η διάρκεια της ποινικής διαδικασίας στην Ελλάδα κράτησε πολλά χρόνια, «χωρίς αυτός να φταίει».
Τι έκρινε το δικαστήριο
Το Δικαστήριο έκρινε πως αυτός είναι αποκλειστικά υπαίτιος για κάθε καθυστέρηση των διαδικασιών αυτών. Γιατί, μετά τα εγκλήματα στην Ελλάδα δραπέτευσε στην Ρουμανία, όπου διέπραξε δολοφονίες, με συνέπεια να τον κλείσουν με ισόβια στις εκεί φυλακές και να μην τον παραδίδουν οι αρχές, μέχρις να εκτίσει εκεί την ποινή του. Μ’ αυτά τα δεδομένα, απορρίφθηκε και αυτός ο ισχυρισμός του και έτσι τα ισόβια έμειναν ισόβια.
Κατά την άποψη των δικηγόρων των θυμάτων του Πάσσαρη Ανδρέα Αναγνωστάκη και Αλέξη Αναγνωστάκη, «η προποιητή εικόνα του μετανοημένου Πάσσαρη ήταν το τελευταίο του χαρτί στο τέλος μιας μακράς δικαστικής διαδρομής. Τα πραγματικά και μόνα θύματα σε αυτή την υπόθεση είναι οι οικογένειες των αδικοχαμένων ανθρώπων, που επί 20 χρόνια ζουν την ορφάνεια των δικών τους ανθρώπων, ζητώντας με μεγάλη καθυστέρηση δικαίωση και δικαιοσύνη».