Σημαντικά μηνύματα προς τον ποντίφικα που πραγματοποιεί επίσημ επίσκεψη σην χώρα μας από το πρωί περιείχε η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Πέραν όσων αναφέρει για την πανδημία, το κλίμα, το προσφυγικό την τεχνολογία και άλλα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αναφορά του στο 1821.
Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τον κ. Φραγκίσο να αποκηρύξει την στάση των προκατόχων του!
Τα σημαντικότερα σημεία της προσφώνηση του Έλληνα προκαθημένου ήταν:
"Πολύ σωστα, ο Οικουμενικος Πατριαρχης κ. Βαρθολομαίος επεσημανε ότι εκ της ενσκηψασης πανδημίας δεν απειλείται η πιστη, αλλά η ζωή του ανθρωπου. Εμείς εχουμε χρέος να αποσαφηνιζουμε αυτή την ουσιαστική διακριση και να βοηθούμε τους ανθρωπους να παύσουν να φοβούνται.
(...)
Πραγματικά, χαίρομαι για την ευαισθησία σας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζητημα. Αναγνωρίζω την μεγάλη προσφορά σας στην ενσωματωση και υποδοχή τοσων προσφυγων κατά τα τελευταία έτη. Όμως αισθανομαι ταυτοχρόνως την ανάγκη να επισημάνω μαζί με Σας ότι οφείλουμε να κρούσουμε τον κωδωνα του κινδυνου μπροστα στην μεγάλη αυτή προκληση. Εάν η παγκοσμια κοινοτητα, οι ηγετες των ισχυρων κρατων, οι διεθνείς οργανισμοί δεν λαβουν τολμηρες αποφασεις, η συνεχως απειλούμενη παρουσία των απροστατευτων προσφυγων γυναικων και των παιδιών θα συνεχιζεται αυξανομενη παγκοσμίως.
(...)
Μαζί οφείλουμε να κινητοποιησουμε τους βραχους, τα τείχη και την αδιαλλαξία των ισχυρων της γης. Αρκετά πιά με τα ομορφα λογια. Οι συνανθρωποί μας στο Αφγανισταν δεν μπορούν να αντεξουν αυτες τις δοκιμασίες. Θα αναγκασθούν να φυγουν και δυστυχως να εργαλειοποιηθούν από Κράτη, οπως συστηματικά γίνεται από την γειτονική μας χώρα Τουρκία. Αναγκαζόμενοι να βρούν ασφαλείς χωρους, πιθανόν να οδηγηθούν σε συγκρούσεις, πολιτικες ή θρησκευτικες. Χρέος μας λοιπον αποτελεί να σταματησουμε την μεταναστευτική ροή εν τη γενεσει της. Τώρα!
Ο συγχρονος πολιτισμος μετακινηθηκε από το νοημα που παραδοσιακά εδινε η θρησκεία. Στηριζεται πλέον στο νοημα που παραγει μια νέα, κατ’ ουσία, θρησκευτικοτητα: η ψηφιακή τεχνολογία
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος - «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»
Η Υμετέρα Αγιοτης, ως ο σεμνος και ταυτοχρονως δυναμικος Ηγετης της Ρωμαιοκαθολικης Εκκλησίας, θεωρούμε ότι κατά την ιστορική αυτή συγκυρία διαθετετε το θαρρος και την ειλικρινεια να εξετασετε τις αστοχίες και τις παραλείψεις πατερων Σας, οι οποίοι δεν εστερξαν στον Αγώνα του λαού μας για ελευθερία. Δεν ειναι προθεσις μου να Σας φέρω σε δυσκολη θέση. Θεωρώ ομως ότι μεταξύ οσων θελουν να ονομαζονται και να ειναι εν Χριστω αδελφοί, η καλυτερη γλώσσα ειναι και παραμενει η ειλικρινεια. Μακρυά και πέρα από μας η κακως εννούμενη διπλωματία και οι διπλωματικες διεργασίες.
Προσωπικά, τρέφω μεγάλη εκτιμηση και αγάπη στο προσωπό σας...
....ως ο ρηξικέλευθος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γνωριζετε πως να αποτιναξετε τα βάρη του παρελθοντος, και ιδίως όσα αφορούν στα γεγονότα της Ελληνικης Εθνεγερσίας, που δυστυχως εχουν πληγωσει το πληρωμα της Εκκλησίας μας. Οφείλουμε στο αίμα αυτων των ηρώων και των μαρτυρων της Ελληνικης Επαναστασεως την αποκαταστασή τους από Σας μέσα στο ιστορικό γιγνεσθαι. Εμπιστεύομαι απολύτως την κρίση, το πνευματικό μεγαλείο και την μεγάλη εκκλησιαστική σας εμπειρία.
(...)
Η κοινή πορεία της Ρωμαιοκαθολικής μετά της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την πρώτη χιλιετία του Χριστιανισμού εχει να μας διδαξει πολλά. Επί πλέον, η δεσμευση ημων των Ορθοδοξων κατά την Αγία και Μεγάλη Συνοδο της Κρητης το 2016, υπό την καθοδηγηση της Μητρος Εκκλησίας της Κωνσταντινουπολεως, για την συνεχιση του θεολογικού διαλογου αποτελεί συστατικό στοιχείο της αποστολης μας. Οφείλουμε την εξακολούθηση του διαλογου εν αληθεία και αγάπη, χωρις συμβιβασμούς και μισαλλοδοξίες «ίνα μη εγκοπην τινα δωμεν τω ευαγγελίω του Χριστού» (Α΄ Κορ. Θ΄, 12), εχοντες ασφαλώς την βεβαιοτητα ότι δεν μας επιτρέπεται να αφήνουμε διηρημένο τον αρραφο χιτωνα τού του Κυρίου, αφού, οπως λεγει ο Αποστολος Παύλος, «ου μεμερισται ο Χριστος» (Α΄ Κορ. α΄, 13)."