Στο θέμα της δίωξης του Ανδρέα Γεωργίου επανέρχεται η Wall Street Journal, σε ένα δημοσίευμα στο οποίο ουσιαστικά επικρίνει την Ελλάδα για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Αυτό προδίδει και ο τίτλος του δημοσιεύματος, «Η απάντηση της Ελλάδας στην αναζωπύρωση της κρίσης της: Η δίωξη του στατιστικολόγου».
«Η Ελλάδα πασχίζει υπό τη λιτότητα και προκύπτουν νέα ερωτήματα για το αν μπορεί να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος. Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι απλά ξέρουν ποιον να κατηγορήσουν: έναν στατιστικολόγο στο Μέριλαντ», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, αναφερόμενη στον κ. Γεωργίου. Αναφέροντας ότι πριν από την κρίση «οι κυβερνήσεις χειραγωγούσαν τα στατιστικά και συγκάλυπταν το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ως επί το πλείστον οι κυβερνώντες αρνούνταν την ευθύνη και αντί για αυτό κατέφευγαν σε θεωρίες συνωμοσίας.
«Αυτό εγείρει ερωτήματα στην ευρωζώνη για το αν η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διδαχθεί από την κακοδιαχείριση του παρελθόντος και να αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη», αναφέρει η Wall Street Journal. «Αξιωματούχοι στο Βερολίνο ανησυχούν ότι τα ελληνικά στατιστικά θα γίνουν πάλι πολιτικό παιχνιδάκι. Κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει ιδιωτικά το »πάγωμα» περαιτέρω δανείων και ελάφρυνσης χρέους, μέχρι η Ελλάδα να υποστηρίξει τους στατιστικολόγους της, σύμφωνα με προτάσεις που έχει δει η Wall Street Journal», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον κ. Γεωργίου, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι τέσσερις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια οι ελληνικές αρχές κατέληξαν ότι απλά εφάρμοζε τους κανόνες της ΕΕ και δεν έχει διαπράξει έγκλημα. «Ωστόσο, πολιτικοί και δικαστές έχουν κρατήσει τις κατηγορίες ζωντανές», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Οσο ο κ. Γεωργίου περιμένει τη μοίρα του, το ελληνικό πρόγραμμα πλησιάζει στην επόμενη καταιγίδα», γράφει ακόμη η Wall Street Journal στο εκτενές δημοσίευμα που εξιστορεί όλη την υπόθεση, από τη στιγμή που ο κ. Γεωργίου ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ.
«Οι πιέσεις που έχουν οδηγήσει σε ένα περιοδικό δράμα αυξάνονται πάλι, ενισχύοντας το φάσμα των πρόωρων εκλογών, τις οποίες πιθανόν οι πολιτικοί θα επιστρέψουν στο θέμα της θυματοποίησης της Ελλάδας», σημειώνει ακόμη η εφημερίδα.