Μία δημοπρασία, ένα ιστορικό ημερολόγιο, δύο μεγάλα ονόματα, μία αιματοβαμμένη περίοδος και πολλά, μεγάλα και ασύλληπτα μυστικά. Το ερώτημα που προκύπτει από τη σύνδεση των παραπάνω είναι το εξής.
Ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν θαυμαστής του Αδόλφου Χίτλερ, ή ανέπτυξε από νεαρή ηλικία το στοιχείο της διορατικότητας; Ή πάλι διέθετε εκείνο το κριτήριο και το σθένος που αναγνωρίζει την άκρως ιδιαίτερη προσωπικότητα, έστω και αν αυτή αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο ενός εκ των μεγαλύτερων «σφαγέων» της ανθρωπότητας.
Το ημερολόγιο που έγραψε, το 1945, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 15 χρόνια πριν αναλάβει (το 1961) την προεδρία των ΗΠΑ και ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε μόλις τελειώσει, βγήκε σε δημοπρασία σε γνωστό οίκο. Το περιεχόμενό του όχι μόνο δεν ήταν αδιάφορο, αλλά οι αποκαλύψεις που βγήκαν στην επιφάνεια για τις σκέψεις και την εικόνα που είχε διαμορφώσει ο μετέπειτα ιστορικό πρόεδρος των ΗΠΑ, προκάλεσαν σάλο και έντονες συζητήσεις.
Κορυφαία όλων ήταν η αναφορά στον ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφο Χίτλερ. Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έγραψε πως ο Χίτλερ διέθεσε εκείνη την ουσία που δημιουργεί θρύλους. «Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πώς μέσα σε λίγα χρόνια ο Χίτλερ θα προκύψει, από το μίσος που τον περιβάλλει σήμερα, ως ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα που έζησαν ποτέ», έγραψε το 1945 ο 28χρονος τότε άνδρας.
«Είχε απέραντη φιλοδοξία για τη χώρα του, πράγμα που τον κατέστησε μία μεγάλη απειλή για την ειρήνη του κόσμου, αλλά είχε και ένα μυστήριο για τον τρόπο που έζησε και τον τρόπο του θανάτου του, που θα διατηρηθούν και θα αναπτυχθούν στις επόμενες γενεές. Είχε μέσα του την ουσία των οποίων γίνονται θρύλοι».
Ο Κένεντι πολέμησε με το αμερικανικό Ναυτικό στον Ειρηνικό Ωκεανό έχοντας απέναντί του τους Ιάπωνες. Μία από τελευταίες στάσεις του, πριν την επιστροφή και την ολοκλήρωση της θητείας του, ήταν η Γερμανία, σε μία αποστολή για την περισυλλογή διαφόρων στοιχείων για τον Χίτλερ, ο οποίος είχε εξουδετερωθεί.
Το ημερολόγιο των 61 σελίδων του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι θα βγει σε δημοπρασία στη Βοστόνη των ΗΠΑ, στις 26 Απριλίου. Ο σημερινός κάτοχός του, δήλωσε πως «όταν ο Κένεντι έγραφε ότι ο Χίτλερ διαθέτει την ουσία που δημιουργεί θρύλους, εννοούσε την ατμόσφαιρα που τον περιέβαλε. «Πουθενά στις 61 σελίδες δεν υπάρχει αναφορά για συμπάθεια ή υποστήριξη προς τους ναζί και τον ηγέτη τους», τόνισε.