Αποφασισμένοι να τελειώσουν την οικονομία για να... ζήσουν οι επιδημιολόγο καθώς λίγες ημέρες μετά τη «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα πρόστιμα σε... ανοιχτό beach-bar έπεσαν βροχή σε σημείο εξόντωσης.
Και έτσι έχουμε μια επανάληψη των , με τις επιλογές για τα μαγαζιά να είναι εάν μείνουν ανοικτοί θα φάνε πρόστιμο γιατί άνοιξαν και δουλεύουν ως αυτό που είναι δηλαδή με μουσική καταστήματα, εάν διώξουν πελάτες θα καταστραφούν οικονομικά.
Βέβαια μετα και από αυτή την κίνηση είναι να απορεί κανείς για το πως θα γίνει αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα και από που θα ζήσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αλλά και τι φόρους περιμένει το κράτος να εισπράξει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Και μπορεί ο ιός να... φρέναρε τους εκδρομείς, με την φετινή έξοδο να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο στο κυκλαδίτικο νησί ταξίδεψαν όσοι έφταναν για να γεμίσουν τα δημοφιλή μπιτς μπαρ, εκεί όπου, παρά τις προβλέψεις, πραγματοποιούνται μεγάλα πάρτι με guests Djs, δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο ή μαλλον στην Ελλάδα χωρίς τον επιδημιολόγο ασχέτως αν το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ανοιχτό από όλες τις πλευρές.
Ενδεικτικά, στο Alemagu στην παραλία της Φτελιάς εκατοντάδες εκδρομείς από την Αθήνα συνωστίζονται για να χορέψουν στους ρυθμούς του Dj Jojo, ενώ χθες το βράδυ στο μπαρ Astra μέσα στη Χώρα γινόταν «πατείς με πατώ σε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας αυτών των εικόνων, στο Allemagu επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και λουκέτο 60 ημερών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που άλλαξε στο νησί λόγω του κορωνοϊού, είναι το γεγονός ότι οι υπάλληλοι των μαγαζιών συνεννοούνται με τους πελάτες στην ελληνική γλώσσα. Πρωτόγνωρο για ένα νησί που επί σειρά ετών φιλοξενούσε επί το πλείστον ξένους εύπορους τουρίστες, με τους Έλληνες να αποτελούν... είδος προς εξαφάνιση, λόγω της ακρίβειας.
Πάντως, όσοι επισκέφτηκαν αυτές τις δυο μέρες εστιατόρια και μπαρ, διαπίστωσαν ότι οι τιμές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Οι Μυκονιάτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις και ελπίζουν στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής από τον Ιούλιο και μετά, για να ρεφάρουν, προκειμένου να μην πάει χαμένη η σεζόν.
Άρχισαν οι έλεγχοι στην αγορά για τη θερινή περίοδο
Προσαρμοσμένοι στα δεδομένα του κορωνοϊού είναι οι 35.000 έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που «τρέχουν» ήδη στην αγορά για τη θερινή περίοδο.
Μετά τη σταδιακή επανέναρξη της αγοράς, οι οδηγίες του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τους ελέγχους είναι οι ακόλουθες:
Τον Ιούνιο, διενεργούνται, κυρίως, εμφανείς έλεγχοι σε επιχειρήσεις από συνεργεία των ΔΟΥ στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η ελεγχόμενη περιοχή, με συμβουλευτικό χαρακτήρα ενίσχυσης συμμόρφωσης. Τον μήνα Ιούλιο οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ποσοστό 60% από συνεργεία των ΔΟΥ, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η ελεγχόμενη περιοχή και κατά 40% από συνεργεία των ΔΟΥ όμορων περιοχών (εκτός χωρικής αρμοδιότητας). Σταδιακά, και υπό την επιφύλαξη της διατήρησης των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των γεωγραφικών περιοχών και της επικράτειας γενικότερα, θα αντιστραφεί η αναλογία των διενεργούμενων ελέγχων.